Ring Magazin

Péntek, 2019. November 22.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Jogi iránytű

JOGI IRÁNYTŰ

Életmód - JOGI IRÁNYTŰ

1956 - Egyfokúvá válhat a semmisség igazolása

1956 - Egyfokúvá válhat a semmisség igazolása
 
 
Egyfokúvá válhat az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni leszámolással összefüggő ítéletek semmisségének megállapítása és szélesedhet az eljárás kezdeményezésének lehetősége egy fideszes javaslat szerint.
 
    Gulyás Gergely és Kósa Lajos kedden nyújtotta be az erre vonatkozó törvénymódosítást az Országgyűlésnek.
    A parlament 2000-ben nyilvánította semmissé a leszámolást kiszolgáló jogszabályok alkalmazásával meghozott ítéleteket, azok igazolását a jogosultaknak kellett kérelmezniük. Az igazolások száma meg sem közelítette a törvény által semmissé nyilvánított ítéleteket - derül ki az indítványból, amely szerint a szabadságharc hőseinek emléke, a jogtalanul meghurcoltak jó hírnevének és hozzátartozóik kegyeleti jogának védelme egyaránt megköveteli a fenti aránytalanság megszüntetését.
    "A jogállam így szabadulhat meg a politikai bosszúállást végrehajtó ítéletek terhes örökségétől" - fogalmazott a két fideszes képviselő.
    A hatályos szabályozás szerint az ítéletek semmiségéről szóló igazolás az elsőfokú bíróság hatáskörébe tartozik, így fellebbezni lehet ellene. A javaslat az eljárást a Kúriához helyezné át, azzal az indokkal, hogy ez hatékonyabb, gyorsabb elbírálást tesz lehetővé.
    Az indítvány szélesebb körben határozza meg az eljárás kezdeményezésének lehetőségét, így például a semmisség igazolását a terhelt hozzátartozója a terhelt életében is indítványozhatja.
    A politikusok az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplésével és a megtorlást elszenvedettek iránti kiengesztelés céljával indokolták javaslatukat, amely június 16-án lépne hatályba.
 
 
MTI
 
Életmód - JOGI IRÁNYTŰ

Biszku-ügy - Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a volt pártállami vezetőt

Biszku-ügy - Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a volt pártállami vezetőt

Két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Biszku Béla volt pártállami vezetőt bűnpá...

Életmód - JOGI IRÁNYTŰ

Mongólia: a halálbüntetés eltörléséről

Történelmi szavazás a halálbüntetés eltörléséről Mongóliában. A mongol parlament a legújabb, azon parlamentek közül, amelyek a történelemkönyvekben is száműzték a halálbüntetést. Ez az emberi jog...

Életmód - JOGI IRÁNYTŰ

Ablak-ajtócsere előtt 60.000 Ft-os felmérési munka: így verik át a fogyasztókat

Ablak-ajtócsere előtt 60.000 Ft-os felmérési munka: így verik át a fogyasztókat
Előlegként kérte el, de papíron persze már felmérési díjként szerepelt az a 60.000 Ft-os összeg az apróbetűs szerződésben , amit a fogyaszt...
Életmód - JOGI IRÁNYTŰ

Rendőri vezetők pere - Két vádlott kapott megrovást első fokon

Rendőri vezetők pere - Két vádlott kapott megrovást első fokon

Gergényi Péter vezérőrnagyot , volt budapesti főkapitányt és egyik vádlott-társát a legenyhébb szankcióban , megrovásban rész...

Oldal 3 / 83

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amiocimlap 201911 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 73 vendég böngészi

bav logo kicsi banner