Ring Magazin

Szerda, 2019. Február 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Kultúra KULTÚRA Törött szárnyú angyalok

Törött szárnyú angyalok

E-mail Nyomtatás PDF
A karácsony a szeretet ünnepe. December végének közeledtével megsokszorozódik az erőfeszítés, hogy az ember valami kedveset, szívet melengettetőt tegyen másokért, hogy örömet okozzon másoknak.
Mégis vannak, akik kártékonysága, rossz szándéka és kegyetlen tréfái túlmutatnak az egyszerű gonoszságon, és olyan dolgokat tesznek tönkre, amelyekbe bele sem gondolnak.
December 16-án, csütörtökön, este pontban hat órakor, tucatnyi kisgyermek és fiatal diák munkája vált egy pillantás alatt semmivé egy hamis bombariadó bejelentése miatt.
Hetek óta hangos volt a Bartók Béla Alapfokú Művészetoktatási Intézmény képzőművészeti tanszakának folyosója – az Árkád Üzletközpont felkérésére egy rövid, de leleményes és ötletes fellépésre, papírruha bemutatóra készültek. A ruhák valóban a papír ezernyi fantáziadús felhasználásával készültek - a gimnazista diákok tervezték és alkották meg, energiát és időt nem kímélve a szellemes és elbűvölő darabokat – azokat pedig a fiatalabb, tíz év körüli hallgatók mutatták volna be. (A képen Kozma Ildikó ruhái láthatók, a fotó a fellépést megelőző percekben készült)
Minden időben elkészült. A fárasztó hetek munkája megtérülni látszott, a tervezők, köztük én is, valamint a kicsik lelkesen gyülekeztünk már órákkal a fellépés előtt az épületben, ahol bemutathattuk volna a papírból készült ruhakölteményeket. A bemutatónk az „Angyalruha divatbemutató” nevet viselte, ennek megfelelően a kisgyerekek angyalszárnyakkal, glóriával, és mennyei lelkesedéssel érkeztek. El lehet képzelni az izgatott duruzsolást, a szemek izzó csillogását, a bájos, kisgyerekekre jellemző duruzsolást, ahogy egymásnak magyarázták ki, hogy és mit fog csinálni a színpadon. Mintha összebeszéltek volna, a kis tízévesek szaloncukorkákkal felszerelkezve érkeztek, hogy majd azokat, valódi angyalhoz hasonlóan, szétosszák a közönség között.
Az idősebbek –mi- segítettünk nekik még jobban ragyogni. Egy kis smink, egy kevés csillám, és a felvett papírruhák együttes hatására egy húszfős tündérsereg állt elő a hatórás kezdésre. Már lent gyülekeztünk, épp, hogy elkezdődött volna a bemutató, amikor hirtelen az üzletközpontban a hangosbemondók életre keltek, és mint a futótűz, terjedni kezdett a hír – bombariadó miatt ki kell üríteni az épületet, azonnal!
Nem volt idő semmire sem. Noha megvolt az esély, hogy nem valódi bomba van az épületben, ki kockáztatná kisgyerekek életét, és maradna bent?
Egyes szülők kétségbeesetten kapták fel a vékony kreppből készült ruhácskákat viselő lányokat, a tanár terelte a többi kicsit, azonnal, vissza az öltözőbe. A biztonsági őrök süvítették, hogy hagyjunk mindent, és kifelé.
Az öltözőbe visszaérve a rettegő anyák és apák szinte leszaggatták a munkát, a papírt a kicsikről, az angyalszárnyak törötten hullottak a földre, a glóriák megtaposva szanaszét. A mínuszfokokba nem vihették ki őket egy ilyen vékony anyagban… Gyereksírás, ijedt tekintetek mindenhol. Mint alkotó, nem lehet elképzelni azt a keserű borzalmat, ahogy megsemmisült, szertefoszlott egy telefonbetyár miatt az, ami egy csodálatos, és vidám esemény lett volna.
Nem ember halt meg, de hatalmas érzelmi tragédiát jelentett mindannyiunk számára. Akik dolgoztak, akik készültek, azok számára fájdalmas emlék most is, könny nélkül nemigen lehet visszagondolni rá.
Hamarosan  már egyikünk sem volt az Árkádban, mindenki biztonságban volt. Kint, a sötétségben és hidegben mindenki megnyugodott. A kicsik reménykedve, mi idősebbek dacból, a szülők csalódottságukban, beszéltük egymás közt, hogy a fellépést meg lehetne tartani máskor, egy másik időpontban. A ruhákat helyrehozni, mindent elölről.
De mikor? Karácsony egyszer van az évben, és ennyi munka nem hozható helyre pár nap alatt. A pillanat elszállt, csak a keserű szájíz maradt.
Ahogy várható volt, nem volt bomba az épületben. Valaki szórakoztatónak találhatta a dolgot, és anélkül, hogy akarta volna, nem csupán a délutáni bevásárló körutakat, és esetleg a boltok bevételét tette tönkre, hanem olyan dolgokat is, amelyeket nem lett volna szabad, mert túl értékes volt.
Kár, hogy a telefonáló nem gondolt bele, kit is károsított meg valójában.

Breitkopf Lilla
másodéves villamosmérnök hallgató
(41 értékelés)
 

Hozzászólások  

 
+2 #1 2011-02-11 16:29
ez egy nagyon szép dolog ,de azt viszont nem lehet el hinni,hogy egy ember ,hogy tud így bánni másokkal egy hamis bomba riadó miatt tönkre téve a gyerekek álma és nwm beszélva ruhákról. és tényleg erröl a témáról nem lehet úgy beszélni,hogy egy árva könny csep ne hagyná el a szamunket.bár milyenek máma a mai emberek aszívük nem csupa jóság hanem csupa gonoszság. hát az életbe vannak rossz dolgok én azt kívánom minden embernek,hogy ha ott volt ezen a bomba riadón akkor ez legyen élete legrosszab napja
Idézet
 

Migráció-szürreál

Rab Irén a göttingeni egyetem finnugor tanszékének lektoraként Németországban élte a magyarok megszokott, rendszeres külföldi életét az egyetem, a könyvtár, az uszoda és az általa alapított helyi „magyar klub” remekül szervezett kulturális rendezvényei között. Élte dolgos hétköznapjait és a kedves egyetemi város mindennapi életét, kerékpározott, kutyát sétáltatott, szívesen társalgott a szomszédokkal...
De egy napon hirtelen valami megváltozott, a szavak és mondatok a göttingeni polgárok szájában mintha szögletessé váltak volna ( a magyarral szemben ) és bár maradt a szokvány mosoly, mégis növekedett a távolság közte és a város lakói között. Valami nem stimmelt (es stimmt aber nicht!) a kedélyes egyetemi város és a kínjukban kerítést építő magyarok helyi képviselője, vagyis önmaga (Rab Irén) között...
Egy lebilincselő könyv, Európa változásairól, tényekkel és humorral, Rab Irén: Helyzet van című kötete

A RING arca

Hogyan indult, hova jutott el, s melyek a legfontosabb értékei?

Tisztelt Olvasóink! Kedves Barátaim!

A ringmagazin.hu értékelvű közéleti, gazdasági, kulturális portál fejlesztésén gondolkozva, fontosnak tartok egy rövid visszapillantást, annak a tisztázását, hogy honnan indultunk, hova jutottunk el és melyek azok az értékek, amelyeket a jövőben is meg kell őriznünk. Szükségesnek tartom ezt abból a megfontolásból is, hogy másoknak is lehetőséget adjak a véleményeik, javaslataik elmondására.

A teljes cikk itt olvasható! 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 144 vendég böngészi

bav logo kicsi banner