Ring Magazin

Szombat, 2019. Október 19.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Programok „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében

„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében

E-mail Nyomtatás PDF

Szeptember 27-29-e között Gyula térségében várja az érdeklődőket a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvény, melynek pénteki rendezvénynapja újdonságként Gyulán, a Csigakert tölgyfamatuzsálemei között valósul meg. Szombati programjaival Gyula - Városerdőn az Erdei Iskola területén várja az érdeklődőket. A vasárnapi rendezvénynap határon túlra, a Nagyvárad közelében található Püspökfürdőre látogat.

A „Muzsikál az erdő” rendezvények évek óta juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét az erdő és a zene közös erejével a Körösök vidékére. A rendezvény Gyula város, a Délalföldi Erdészeti Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, az Agrárminisztérium támogatásával jön létre a regionális Erdők Hete nyitó rendezvényeként. Nagyváradi részről bekapcsolódott a szervezésbe Bihar Megye Tanácsa, a Nagyváradi Filharmónia, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment, a Romsilva Bihar Megyei erdészeti igazgatósága, a Nagyváradi Erdészeti Vadászati Felügyelőség. A rendezvény létrejötte az összefogás szép példája. A kultúra és a természeti értékek a Kárpát-medencében csak közösen őrizhetők meg gyermekeink számára. Fenntartható közös jövőt csak a helyi közösségek és a Kárpát-medencében élő nemzetek összetartásával, a természettel összhangban valósíthatjuk meg. 

A Minősített Fesztivál címmel rendelkező Nívó Díjas rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskolák a fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét és a hétköznapi stressztől megszabadulva felkészülnek az erdei koncert befogadására. Pénteken Gyulán a Csigakertben a városi parkok fontosságára hívja fel a természetismereti élményséta a figyelmet, hiszen ezek a zöldfelületek teszik élhetőbbé a városi emberek mindennapjait. Szombaton Gyula - Városerdőn az ártéri erdő magyar kőris és kocsányos tölgy fái adják a rendezvény terét, Püspökfürdőn pedig az örökzöld szúrós csodabogyó cserjéinek látványa jelent különleges természeti élményt az erdei teátrumban.
A három napos rendezvény a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas, testi-lelki feltöltődést biztosító programokat. Az erdei koncertek színes palettáját vonultatja fel a „Muzsikál az erdő” lehetőséget biztosítva a helyi művészek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére, s az országos, sőt világhírű előadóművészek fellépésére klasszikus zenét, népzenét és világzenét felvonultatva az erdei helyszíneken. Feledhetetlen erdei koncertélményben lesz része Gyula – Városerdőn a közönségnek Palya Bea és Gerzson János előadása során. Erdei lemezbemutató koncertre kerül sor Bartók Béla Békés megyei gyűjtéséből, melyen fellép Kubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs és Rácz Gyula. A lemez megjelenése a DALERD Zrt. és a Muzsikál az Erdő Alapítvány jóvoltából valósult meg. A klasszikus zenét a Monarchia Szimfonikus Zenekar, a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes, a Nagyváradi Filharmónia Intermezzo Vonósnégyese képviseli. Fellép a Székesfehérvárról érkező Vox Mirabilis Kamarakórus Zemlényi Katica karnagy vezetésével, tőlük hallhatja a közönség többek között a 2018-as „Muzsikál az erdő” – Vox Mirabilis közös Zeneszerzői Pályázatának győztes kórusművét, a „Zengjen a dal”-t. Püspökfürdőre érkezik a békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar Perlaki Attila irányításával. Kiváló népzenét is hallgathat a közönség, sőt táncolhat is, hiszen koncertet ad a Dűvő Zenekar és a Talléros Banda. Erdei meditatív koncertélményben részesíti az érdeklődőket a Biri-ér partján a Dobszerda ütőegyüttes. Az idei nyári rendezvénysorozaton a „Muzsikál az erdő” nyitott a jazz irányába, a közönség lelkes és pozitív fogadtatásának következményeként a Csigakertben családi koncertet ad a Bolba Éva és a Jazzterlánc, Püspökfürdőn pedig egy ifjú fúvós csapat, a Brass On the Road. A rendezvény lehetőséget biztosít ifjú tehetségek bemutatkozásának, fellépnek a Nagyváradi Művészeti Líceum tehetséges tanulói. Különleges gyerekprogramok várják a családokat: Ludas Mátyás elmeséli Vitéz László történetét, Fabók Mancsi Bábszínháza pedig „A háromágú tölgyfatündér” meséjét hozza el.


Bemutatkozik a Városerdőn működő Erdészeti Erdei Iskola, várják a gyermekeket természetes anyagokat felhasználó kézműves foglalkozásokkal, hagyományőrző íjászbemutatóval. A Bábika Játszóház kicsiket és nagyokat egyaránt bevezet a kézműveskedés fortélyaiba, a játék örömébe. Kerékpártúra indul a Sarkadi Általános Iskola szervezésében Városerdőre. A mozgásra vágyók részt vehetnek szakvezetéses erdei sétán, valamint lovas fogatokkal kocsikázhatnak ki a Mályvádi erdőbe.
A regionális Erdők Hete ünnepélyes megnyitója az Erdei Kápolnánál, az Összetartás emlékplakettnél zajlik, mely Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja alkotása. Ünnepélyes eseményre is sor kerül a rendezvényen: háromoldalú együttműködési megállapodást ír alá a DALERD Zrt., Gyula Város és a Muzsikál az Erdő Alapítvány.
Kiállítás nyílik a 35 éves Székely Aladár Fotóklub tagjának fotóiból, a „Muzsikál az erdő” Fotópályázatának helyezett képeiből, a „Muzsikál az erdő” Gyermekrajzpályázatának legjobb pályaműveiből.
A nap zárásaként tábortűz mellett alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, együttgondolkodásra, közös éneklésre, baráti koccintásra.
Várnak minden erdőjáró, művészetkedvelő látogatót a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében rendezvényre. Információ, részletes programterv: www.muzsikalazerdo.hu

Hiszen tudják: „Muzsikál az erdő – ahol az erdő és a zene összefonódik. Jókedv, erdei értékek, művészetek, barátság, testi-lelki feltöltődés”!
Muzsikál az Erdő Alapítvány


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

amio 19okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 127 vendég böngészi

bav logo kicsi banner