Close

Vívó-vb – Előtérben a csapatversenyek

vivovb2019 1

Az olimpiai szereplés kiharcolása szempontjából kiemelkedő jelentőségű lesz a hétfőn kezdődő budapesti vívó-világbajnokság, melyen a magyarok több szakágban megerősíthetik a kvalifikációs rangsorban elfoglalt kedvező pozíciójukat.

A vb „felvezetéseként” a csapat két-két ezüst- és bronzéremmel fejezte be a júniusi, düsseldorfi Európa-bajnokságot. A kontinensviadal előtt Csampa Zsolt, a hazai szövetség elnöke az esélyek latolgatása elől kitért, ugyanakkor a férfi kard-, a férfi párbajtőr- és a női kardcsapatot markánsnak és egységesnek nevezte. A németországi versenyen ez a három együttes dobogóra is állhatott: második lett a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású női és a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás alkotta férfi kardválogatott, míg harmadikként zárt a Rédli András, Berta Dániel, Siklósi Gergely, Koch Máté férfi párbajtőrnégyes. A negyedik érmet az egyéniben harmadik Márton Anna szerezte.
Ezzel a teljesítménnyel a válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt, különösen azért, mert három dobogós helyezést csapatversenyben sikerült kiharcolni.
„Nagyra értékelem, hogy az összes csapatunk az első nyolc között végzett” – mondta Udvarhelyi Gábor. „Igaz, hogy tavaly volt arany Újvidéken, de a mostani eredményt, a négy érem megszerzését jobbnak értékelem, már csak azért is, mert ebből hármat csapat nyert. Olyan csapat, amelynek így most már jobb esélye van kijutni a tokiói olimpiára” – hangsúlyozta.
A szakvezető kiemelte, hogy a férfi kardválogatott biztosan őrzi helyét az élvonalban, a női kard- és férfi párbajtőrcsapat pedig megfiatalítva is erősödik.
„A magyar vívás nem szerepelt rosszul, de persze nem dőlt el semmi az olimpia szempontjából. Most jön majd a budapesti világbajnokság, utána kell azon gondolkodni, hogyan tovább” – fejezte be Eb utáni szakmai értékelését.
A budapesti vb-n ugyanez a három csapat pályázik a legnagyobb eséllyel arra, hogy az élcsoportban végezzen, de egyiknek sem ígérkezik könnyűnek a feladata. Ugyanakkor sikeres szereplés esetén egyre közelebb kerülne a tokiói ötkarikás részvétel, mivel a vb-eredmény kiemelten szerepel az összesítésben. A csapattagok a nyilatkozataikban éppen azt emelték ki, hogy együtt szeretnék kiharcolni az olimpiai indulást, már csak azért is, mert ha sikerrel járnának, automatikusan három magyar léphetne pástra egyéniben szakáganként, egyéni kvalifikáció esetén pedig legfeljebb csak egy. Az egyéves kvalifikációs időszak 2020. április 4-ig tart.
Az Eb-csapat a vb-re három helyen változott, de a gerince ugyanaz marad. A vb-n férfi párbajtőrben egyéniben Nagy Dávid foglalja el Andrásfi Tibor helyét, női párbajtőrben Nagy Kinga egyéniben is pástra lép majd, míg női tőrben Mohamed Aida csapatban is szerephez jut.
Tavaly nem születtek kiugró magyar eredmények a kínai Vuhsziban rendezett világbajnokságon: a válogatott a Szilágyi, Szatmári, Gémesi, Decsi összeállítású kardcsapat bronzával 11. lett az éremtáblázaton. Ennél nyilván többre számítanak a sportág képviselői hazai környezetben még azzal együtt is, hogy az elmúlt években kimagaslóan vívó, olimpiai bajnok párbajtőröző Szász-Kovács Emese, aki első gyermekét augusztusra várja, idén nem áll a válogatott rendelkezésére.
Legutóbb 2013-ban rendeztek Budapesten vívó-világbajnokságot. Hat éve aranyérmet nyert a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összeállítású párbajtőrcsapat, míg harmadikként végzett Szilágyi és Szász-Kovács.
A vb-k 1937-től íródó történetében férfi kardban Szatmári András (2017), férfi párbajtőrben Imre Géza (2015), női párbajtőrben Nagy Tímea (2006), női tőrben Bóbis Ildikó (1974), férfi tőrben pedig Fülöp Mihály (1957) a legutóbbi magyar egyéni győztes. Női kardban még nem avattak magyar világbajnokot. Csapatban a férfi párbajtőrözőké a legutóbbi aranyérem, éppen 2013-ból. A férfi kardozók 2007-ben, a női párbajtőrözők 2002-ben, a női tőrözők 1987-ben, a férfi tőrözők 1957-ben győztek legutóbb. Női kardban még nem született magyar diadal.
A vb első három napján az egyéni versenyek selejtezőjét rendezik meg, majd csütörtöktől következnek az egyéni 64-es táblák asszói, azután pedig a csapatversenyek.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top