Close

Szárnyalnak a magyar domainek

domainregisztracio 2

A domain a legolcsóbb marketing eszköz, nem véletlen, hogy évről évre, sőt napról napra egyre több domaint regisztrálnak. Szárnyalnak a magyar domainek!

Miért is van szükség rájuk, mik azok a domainek?

Manapság már szinte minden vállalkozás, szervezet, de akár magánszemély vagy esemény számára is szükséges az online jelenlét, melynek alapvető feltétele egy honlap létrehozása. Ahhoz viszont, hogy honlapunk legyen, először is regisztrálnunk kell egy domain nevet, szükségünk lesz egy tárhelyre, majd fel kell tölteni tartalommal a weboldalunkat. A domain név tulajdonképpen a számítógépek azonosítására szolgáló névtartomány, egy-egy IP cím szöveges megfelelője, a www. utáni része honlapunk címének.

Világszerte a legnépszerűbbek az általános felső szintű domainek, azaz a .com, .net, vagy .info végződésű domain nevek. Ezenkívűl országkód szerinti felső szintű domainek is létezenek, például Németországé a .de, Magyarországé a .hu, Olaszországé a .it, Franciaországé a .fr. Nem meglepő módon, mi magyarok előszeretettel használjuk weboldalainkhoz a .hu végződést, azaz Magyarország felső szintű domain tartományát, amelyet 1990 óta van lehetőség regisztrálni.

Domain statisztika

A .hu domainek száma egyre csak nő, nap mint nap szükség van újakra, sőt nem is kevésre. Az alábbi grafikonon az új .hu domain regisztrációk számát láthatjuk hónapokra lebontva 2016-ig visszamenőleg

domainregisztracio 1
Forrás: Hureg statisztika

Gondolta volna, hogy eddig 2018-ban-azaz 2018. január elejétől 2018. augusztus végéig-már 61.627 darab új .hu végződésű domaint regisztráltak? Ha ezt az adatot jobban megvizsgáljuk arra jutunk, hogy mindez havonta átlagosan 7.703 db új domaint jelent, hetente átlagosan 1.760 darabot, és naponta is 254-et. Azaz átlagosan 254 db új .hu domain jelenik meg a világhálón minden egyes nap, és még nem is beszéltünk a többi végződésről.

Domain piac

Ennél jobban nem is tudnánk szemléltetni az online világ térnyerését. Az új domainekkel együtt új céges honlapok, webáruházak és blogok jelennek meg a világhálón, melyek az internetes közönség egyre speciálisabb csoportjainak nyújtanak egyre nagyobb lehetőséget a böngészésre, vásárlásra.

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy ha naponta ekkora az igény az új domainekre, van-e még egyáltalán olyan domain név, amelyet érdemes lehet bejegyezni. Nem foglalt még az összes? Nem! Egy kis kreativitással vagy szerencsével még bőven találhatunk céljainknak megfelelő, értékes domain nevet. Sőt 2004-től már ékezetes .hu domainek regisztrációjára is van lehetőség, mely még jobban kibővítette a lehetőségek számát.

Amennyiben úgy érzi, Önnek is szüksége van egy domainre, válasszon egy megbízható regisztrátort, ellenőrizze, hogy szabad-e az Ön által választott név és regisztrálja domain nevét minél hamarabb!

A domain piac szárnyalása nem csupán az új bejegyzések számában mutatkozik meg. Saját honlap indításán kívül is hatalmas üzletet jelenthet, méghozzá az adás-vétel keretében. .com domainek között nem ritka a millió dollár nagyságrendű tranzakció sem. Bár a magyar piacon ezt nehéz lenne elképzelni, itthon is jelentős összegeket kereshetünk egy megfelelő domain megfelelő pillanatban történő vásárlásával vagy értékesítésével. Bárhogyan is nézzük, hatalmas lehetőség rejtőzik benne!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top