Close

A magyar kézművesség remekei

amka01

Idén is a Belváros egyik legszebb neobarokk épületében működő Duna Palota ad otthont a Magyar Kézművességért Alapítvány nyári kiállításának. A jubileumi, 25. tárlat a Magyar Kézművesség – 2018 valamint Mátyás király és kora – kézműves szemmel című kettős tematikájú pályázat válogatott alkotásait mutatja be. A kiállítás augusztus 27-ig tekinthető meg. A kiállítás és a díjazás támogatója A Mi Otthonunk szerkesztősége is.

A kiállítás hivatalos megnyitójára megjelent a tárlat anyagáról készült kiadvány és kihirdették a pályázat győzteseit is.

amka02
Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az idei kiállításra beérkezett művek két témakör körül csoportosultak. Egyrészt, a mai világunkban használható, az emberi kéz teremtő erejét bizonyító alkotások érkeztek be, másrészt, ebben az évben emlékezünk különös hangsúllyal Mátyás királyra és korára. Ezt az időszakot, ennek a kornak a jelentőségét is igyekeztek az alkotók a kézműves termékek nyelvén kifejezni.
Köszönetet mondott a Magyar Kézművességért Alapítvány tagjainak, a szakavatott zsűrinek, a támogatóknak és a kiállításnak helyt adó Duna Palotának. Külön köszönettel illette az alkotókat, akik pályázták és elhozták szemet gyönyörködtető alkotásaikat.
Véleménye szerint, a kiállításon mindenki felelheti majd a saját kedvenc tárgyait és örömmel üdvözölheti azt a tényt, hogy a reneszánsz gondolatiság ma is átalakítható a hétköznapjainkban is használható és viselhető tárgyakká.
A kiállítás egyik részét képező válogatás napjaink kézművességének színe-javát vonultatja fel. A kötetlen témában, szabadon választott népművészeti és iparművészeti alkotások egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsének felhasználásával alkalmasak a mai otthonok, ebédlők, gyerekszobák igényes berendezésére.
A tárlat másik részét adó válogatás a Mátyás király Emlékév tematikájához igazodóan textil- és kerámiatárgyakon, öltözékeken, ötvösmunkákon, fafaragásokon, csuhé-életképeken idézi fel a magyar reneszánsz korát, magát Mátyás királyt és a róla szóló mondák, mesék alakjait, jeleneteit.
A bemutatott alkotásokon, tárgyakon keresztül érdekes, ritka vagy éppen kihalófélben levő szakmákkal, mesterségekkel is megismerkedhetünk.
A kiállítás anyagáról magyar-angol-német nyelvű szép kivitelű album készült, amelyben minden alkotó egy-egy munkájának tárgyfotója látható.
amka03

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top