Close

Olvadó jövőnk

Olvadó jövőnk címmel nyílt kiállítás Kércz Tibor és Komáromi Csaba természetfotósok Északi- és Déli-sarkon készített képeiből a Magyar Természettudományi Múzeum aulájában. A kiállítás a természet megőrzendő szépsége mellett a veszélyekre és a közös felelősségre is felhívja a figyelmet.

A két elhivatott természetfotós három sarkidéki expedíciója során 33 napot töltött jégtörő hajókon, amelyekkel 7500 kilométert hajóztak sarkvidéki vizeken. Több mint 50 ezer felvételt készítettek, amelyből 51 fotót választottak ki a kiállításra. A távoli vidékek törékeny szépségét bemutató tárlat július 2-ig tekinthető meg.


A klímaváltozás következtében a levegő és a tengerek hőmérsékletének emelkedése a sarkvidékeket sújtja a leglátványosabban. Az Északi-sarkvidéken 2010 óta a jég vastagsága 42 százalékkal csökkent és e térség átlaghőmérséklete kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint a világ más részein. Az olvadó jég és talaj egyre több megkötött széndioxidot és metánt bocsát a levegőbe, ezzel is fokozva az üvegházhatást. A sarkvidékek ökoszisztémája rendkívül érzékeny az ilyen változásokra, és az itt zajló folyamatok a bolygó egészére hatnak.


A tárlathoz a klímaváltozás témakörét felölelő programok is kapcsolódnak, úgy mint családi nap, a Múzeumok éjszakáján „jeges” élményprogram, a gyerekeknek múzeumpedagógiai foglalkozások, a téma szakértőinek előadássorozata.
Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top