Close

Plágium stop

20135plagium

A plágium szóra felkapjuk a fejünket, viszont kevesen tudjuk mi is ez valójában, hogyan érint ez bennünket magyarokat és hogy van-e megoldás az elkerülésére. A felsőokatásban különösen is nagy hangsúlyt kell, hogy kapjon ez a kérdés az internet világában – hangsúlyozza nemzetközi plágium ellenőrző szoftverek magyar képviselője.

A plágium nem más, mint mások gondolatainak sajátunkként való közlése. Plagizálni lehet akaratlanul vagy tudatosan is, viszont megvannak a következményei. A plagramme.com statisztikai adatai szerint (https://www.plagramme.com/plagiarism-statistics) Magyarországon 11, 1 %-os gyakorisággal írtak le plágiumgyanús eseteket. Bár ezzel jobbak vagyunk az oroszoknál (38, 2 %) viszont magas a számunk az Európa szerte legalacsonyabb pontszámmal rendelkező osztrákokhoz (8,4%) képest.

 

Artur Winczkevicz, a nemzetközi plágiumellenőrző szoftver magyar képviselője szerint, a magyar egyetemek, főiskolák nem szolgáltatnak megfelelő információkat a plagizálással kapcsolatosan. A dolgozatot elkészítő diák számára nagyon kevés útmutató szolgál arra vonatkozóan, hogy mire figyeljen, hogyan tudná szakdolgozatát helyesen, hivatkozások jelölésével elkészíteni. A lehetséges következmények ismerete nélkül könnyen előfordulhat, hogy a hallgató, aki gyors és sikereres eredményeket szeretne elérni, más tollával ékeskedik -véli Artur Winczkevicz. Egy szakdolgozat átnézése, nem egyszerű feladat, emberfeletti munka az oktató részéről – emeli ki. Több száz oldalas dokumentumról van szó, amelyben meg kell találni a kimásolt, nem megfelelő módon hivatkozott szövegrészeket. 

Annak ellenére, hogy a magyar egyetemekről elég magas számban kerülnek ki plagizált szakdolgozatok, az intézmények jó hozzáállást tanúsítanak a plágium kereső szoftverekkel szemben. Sok intézmény tudja, hogy egy ilyen szoftver szükségszerű egy modern oktatási intézmény számára. A szakértők egyetértenek abban, hogy a plágiumkereső szoftver használata nélkül nem lehet magas színvonalú oktatást biztosítani. Mind a tanárok, mind pedig a diákok – akik használják a plágiumkereső szoftvereket – hozzájárulnak az egyetemeken működő oktatás minőségbeli változáshoz és talán sikerül elérni azt, hogy a magyar szakdolgozatok, esszék, tudományos kutatások bizalmi indexe emelkedjen mind hazai mind pedig nemzetközi szinten.

Forrás: Üzleti Sajtószolgálat 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top