Close

Egy korty hamis whisky Svájcban

31761318

Egy fiatal, dúsgazdag fantasy regényíró, egy nagynevű svájci szálloda és egy hamisított luxus drága whisky, James Bond kedvence márkái közül – mindez annak a történetnek része, amely a nyáron esett meg St.Moritz-ban. A BBC számolt be arról, hogy  egy itteni szálloda rekord áron adott el egyetlen korty márkás whiskyt. Ám kiderült: az ital hamisítvány volt. Az a 139 évesnek mondott skót whisky, amelynek egyetlen kortyáért 10 ezer svájci frankot, azaz 2,6 millió forintot fizetett egy tehetős kínai fantasy író, alig 45 éves. A whisky korát végül szénizotópokkal vizsgálták Londonban.

A lapokban megjelent fotók alapján whiskyipari szakértők ellentmondásokat fedeztek fel a palack címkéjén és dugóján, így a különlegesen nagy whisky kínálatáról híres, St. Moritz-i Waldhaus am See szálloda úgy döntött: brit kutatóintézetekben vizsgáltatja meg az italt, amely egyébként a James Bond kedvenceként ismert Macallan márkájú volt. Az Oxfordi Egyetemen végzett szénizotópos kormeghatározás során megállapították, hogy az ital 95 százalékos valószínűséggel 1970 és 1972 között készült. További laboratóriumi vizsgálatok pedig kimutatták, hogy nem tiszta malátawhiskyről van szó, hanem kevert italról, amelyben 60 százalék a maláta és 40 százalék a gabona aránya. 

 

whiskyshopsv02

Az ikonikus whisky shop St.Moritz szállodájában Fotó: Waldhause am See Hotel

Szakértők szerint így a világ legdrágábbjának vélt ital „csaknem értéktelen gyűjtői szempontból”. Ha a whiskyt valóban 1878-ban palackozták volna, éttermi ára 300 ezer svájci frank (80 millió forint) körül lehetne. A szálloda elfogadta a szakértői vizsgálatok eredményét és visszafizette a vételárat a vevőnek, egy gazdag kínai regényírónak. A pénzt a hotel menedzsere, Sandro Bernasconi személyesen vitte el Pekingbe a 36 éves Csang Vejnek, aki Tang Jia San Shao írói álnéven alkotott online harcművészeti fantasyregényeivel 16,8 millió dollárt keresett 2015-ban kínai sajtóértesülések szerint. 

A szálloda menedzsere állította: el sem akarták adni a whiskyt, arról pedig fogalmuk sem volt, hogy hamis. Elmondta nem tudták, hogy nem valódi, még a tulajdonos édesapja vásárolta 25 éve egy aukción. Nem is akarták felbontani csak a vitrinben kiállítani, ám a dúsgazdag fantasy-író kínai vendég azt mondta: neki minden pénzt megér egy korty. Olyan nagy összeget ajánlott, hogy végül nem tudtak ellenállni, felnyitották – mondta el Bernasconi szállodai menedzser, a BBC-nek.
Az igazgató szerint Csang Vej író egyáltalán nem volt dühös, amikor megtudta, hogy hamisítványt itattak vele, és megköszönte a szállodának az őszinteséget.

A svájci hotel a világ valódi legritkább és legrégibb whiskyjeit is árusítja, így fontos volt számukra a hitelesség megőrzése – tette hozzá Bernasconi.

Felhasznált forrás: Magyar Távirati Iroda 

Fotó címlap:  Waldhause am See, St. Moritz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top