Close

Karikatúra: 1956

fabry janos szoveg nelkul

Nálunk mindenből vicc születik – elemezte egy média szakértő az 1956 kapcsán megjelenő speciális karikatúrákat. A magyar karikatúra olyan, mint a magyar humor – mindenhol jelen van, ami nem azt jelenti, hogy komolytalan nemzet vagyunk, inkább azt, hogy a bajban is megtaláljuk a helyzet fonákját, ironikus oldalát. Fábry János karikaturista, grafikus úgy fogalmazott: történelmet írunk, történelmet rajzolunk.

Nem könnyű, de ugyanakkor szükségszerű humorba, jól érthető élcelődésekbe, gúnyos rajzokba önteni néha mindazt ami történik, vagy történt. A jó karikatúrákat pedig egyformán értjük, egyformán érezzük – a rajzok semmivel össze nem hasonlítható nyelvén szólnak hozzánk. Cinkosak – mint az összekacsintásaink, Egynyelvűek, érthetőek – és mosolyt szülnek. Mert ott a mosoly a végén – a legdrámaibb pillanat karikírozott megjelenésében is. 

1956-ban és ’56-ról egyaránt készültek nagyon sokatmondó rajzok. Fábry János, Pulitzer díjas karikatúrista ezen témájú nagyszerű alkotásaiból válogattunk; az ünnep alkalmából.

 fabry janos rogzult attitud

 Rögzült attitüd – Fábry János karkatúrája

A karikatúra minden időkben egyedi, különleges darabja a történelemnek – egyetlen pillanatba sűríti a megélteket. Jól érthetően és jól kifejezetten. A karikatúra egy dolgot nem tud: hazudni!

Talán ebben a legnagyobb, a legfontosabb a karikatúrista szerepe: megtalálni és megfogni azt az egyetlen jól megrajzolható pillanatot, ami mindent elmond. Sok szó helyett beszél egy kép. A mosoly –  pedig nem hiányozhat a végéről. Hiszen: Értjük!   

fabry janos tovabb a megkezdett uton

Tovább, a megkezdett úton – Fábry János karikatúrája

 

Felhasznált forrás: Fábry János karikatúrák

Címlap: Fáby János 1956-os témájú karikatúrája, kép- szöveg nélkül

 

(1956-ot sokan megfogalmazták, már 1956-ban is. Megrajzolt együttérzés címen összeállításunkat itt olvashatják)  

{jcomments on}

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top