Ring Magazin

Kedd, 2018. December 11.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Karikatúra: 1956

E-mail Nyomtatás PDF

fabry janos szoveg nelkul

Nálunk mindenből vicc születik - elemezte egy média szakértő az 1956 kapcsán megjelenő speciális karikatúrákat. A magyar karikatúra olyan, mint a magyar humor - mindenhol jelen van, ami nem azt jelenti, hogy komolytalan nemzet vagyunk, inkább azt, hogy a bajban is megtaláljuk a helyzet fonákját, ironikus oldalát. Fábry János karikaturista, grafikus úgy fogalmazott: történelmet írunk, történelmet rajzolunk.

Nem könnyű, de ugyanakkor szükségszerű humorba, jól érthető élcelődésekbe, gúnyos rajzokba önteni néha mindazt ami történik, vagy történt. A jó karikatúrákat pedig egyformán értjük, egyformán érezzük - a rajzok semmivel össze nem hasonlítható nyelvén szólnak hozzánk. Cinkosak - mint az összekacsintásaink, Egynyelvűek, érthetőek - és mosolyt szülnek. Mert ott a mosoly a végén - a legdrámaibb pillanat karikírozott megjelenésében is. 

1956-ban és '56-ról egyaránt készültek nagyon sokatmondó rajzok. Fábry János, Pulitzer díjas karikatúrista ezen témájú nagyszerű alkotásaiból válogattunk; az ünnep alkalmából.

 fabry janos rogzult attitud

 Rögzült attitüd - Fábry János karkatúrája

A karikatúra minden időkben egyedi, különleges darabja a történelemnek - egyetlen pillanatba sűríti a megélteket. Jól érthetően és jól kifejezetten. A karikatúra egy dolgot nem tud: hazudni!

Talán ebben a legnagyobb, a legfontosabb a karikatúrista szerepe: megtalálni és megfogni azt az egyetlen jól megrajzolható pillanatot, ami mindent elmond. Sok szó helyett beszél egy kép. A mosoly -  pedig nem hiányozhat a végéről. Hiszen: Értjük!   

fabry janos tovabb a megkezdett uton

Tovább, a megkezdett úton - Fábry János karikatúrája

 

Felhasznált forrás: Fábry János karikatúrák

Címlap: Fáby János 1956-os témájú karikatúrája, kép- szöveg nélkül

 

(1956-ot sokan megfogalmazták, már 1956-ban is. Megrajzolt együttérzés címen összeállításunkat itt olvashatják)  


(2 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 280 vendég böngészi

bav logo kicsi banner