Ring Magazin

Kedd, 2018. December 11.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Programok Kétszáz éve két keréken – Kétszáz éves a futógép

Kétszáz éve két keréken – Kétszáz éves a futógép

E-mail Nyomtatás PDF

A Közlekedési Múzeum szakmai estet és családi napot rendez az évforduló alkalmából.


Idén épp kétszáz éve, hogy Freiherr Karl von Drais 1817 júniusában bemutatta, majd augusztusban szabadalmaztatta „Laufmashiene”, azaz futógép elnevezésű találmányát. Ennek apropóján a Közlekedési Múzeum méltó módon kívánja megidézni azt az eseményt, mely keretében Drais újonnan bemutatott szerkezetével megtette első útját a Mannheimi városházától a szomszédos Schwetzingen település lóváltó állomásáig, majd vissza. A kerékpár őseként számon tartott masinával a 15 km-es utat a feltaláló kevesebb mint egy óra alatt tette meg.
A Közlekedési Múzeum szeptember 29-én pénteken szakmai nappal, majd 30-án szombaton a kisgyermekes családoknak is kedvezve ingyenes családi nappal állít méltó emléket e jeles eseménynek. A színes programoknak a múzeum tagintézménye, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény biztosít helyszínt. A tematikus napok mellett az intézmény egy megemlékező kiállítást is tervez, melynek megnyitójára szintén a pénteki szakmai napon kerül majd sor. E kiállítás keretei között öt eredeti futógép tekinthető meg, szintén az Öntöde csarnokában, október 14-ig.
A kiállítás a kerékpár feltalálásának és kezdeti elterjedésének körülményeit ismerteti, valamint a közlekedési szokásokban, társadalmi szerepekben és kapcsolatokban végbemenő átalakulásokat. A megemlékező összeállítás azért is különleges, mert a Magyarországon található összes autentikusnak tekinthető futógép-másolatot egyszerre állítják ki. Ezeket a járműveket ilyen összeállításban még soha nem láthattuk együtt. Minden tárgy magyar tulajdonú, közülük három múzeumi tárgy, kettő pedig magántulajdonban van.
A futógépeket kezdetben használója testméreteihez (lábainak hosszához) igazodóan egyedileg készítették. Később állítható ülésmagassággal, különböző magasságúak számára is használható járműveket építettek. Hölgyek számára külön változatot készítettek, mely hosszú szoknyában is használható volt. A futógépezés főképp a fiatalok körében volt kedvelt szórakozási forma, közösségformáló ereje a mai napig tovább él a kerékpározásban. Drais futógépét számos grafikán ábrázolták, de korábbi ábrázolásokon is szerepelnek vázra szerelt kerekes szerkezetek, már a 17. század óta találkozhatunk kerékpárszerű ábrázolással. A tárlat megtekinthető: 2017. október 14-ig
A szakmai nap programja:
• Pódiumbeszélgetés Somogyi Miklós olimpiai bajnokkal, Szuromi György korábbi kerékpárversenyzővel, Halápi Sándor velocipéd világbajnokkal, Tarapcsák Péterrel a Magyar Motorsport Szövetség Old Timer Szakágának vezetőjével és Hidvégi János muzeológussal. Moderátor: Legát Tibor
• A futógép története – szakmai tárlatvezetés
• Művészi teremkerékpárosok fellépése
• Kötetlen beszélgetés a meghívott vendégekkel 
A Közlekedési Múzeum lelkes múzeumpedagógusai ismét színes programokkal készülnek a szeptember 30-án szombaton 10.00 órától kezdődő családi napra. A látogatók kipróbálhatják a papírból készült futóbiciklit, megtervezhetik és meg is építhetik a jövő kerékpármodelljeit, melyeket különböző animációs technikákkal életre is kelthetnek. A kreatív családi műhelyben emellett a kicsik és nagyok biciklit és bukósisakot dekorálhatnak, de elkészíthetik saját látványos és egyedi kerékpáros kiegészítőiket is. Azok a családok, akik kerékpárral érkeznek a helyszínre tombolasorsoláson vehetnek részt és Közlekedési Múzeumos ajándékokat vihetnek haza.
Mindkét program ingyenes.
Helyszín: Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény.
Cím:  1027 Budapest, Bem József u.  20.
www.kozlekedesimuzeum.hu                   Közlekedési Múzeum

 


(3 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 279 vendég böngészi

bav logo kicsi banner