Close

Őszi túralehetőségek a somogyi erdőkben

sefag1709 1

Az őszi idő beköszöntével a természet gyönyörű változáson megy keresztül. A vénasszonyok nyara előttünk álló hetei idén utoljára kínálnak lehetőséget a túrázóknak hobbijuk élvezetére. A hamarosan vörös-arany színpompába öltöző somogyi erdők ilyenkor is számos felfedeznivalót kínálnak.

A somogyi erdők ismét leengedik lombkoronájukat, az élővilág felpezsdül a hosszú nyári forróság után. Messzire hallatszik a szarvasbőgés a fák között és még egy rövid ideig hallhatjuk az indulásra készülő költöző madarak énekét is. Bár a vadászidény miatt szeptember végéig, sőt, egyes területeken október végéig is erdőlátogatási tilalom van a délutáni-esti órákban, így is számos lehetőség kínálkozik a somogyi erdők biztonságos felfedezésére.

sefag1709 3
Az egyik legjobb választás a Zselic. A Kaposvártól délre fekvő természetvédelmi terület idilli völgyei különleges látnivalókat rejtenek. Bőszénfa és Zselickisfalud felől is több jelzett útvonal vezet az erdőbe, amelyek némelyike kerékpárral is végigjárható. A néhány kilométeres egyszerűbbtől a 10-20 km-es, gyakorlott természetjáróknak való és a még hosszabb kerékpáros útvonalakig terjed a választék. Ha a tölgyfalevél jelzést követjük, megtudhatjuk, miről kapta nevét a Feneketlen tó vagy ki volt a híres betyár, akit Nagy Palinak hívtak. Ha másik útvonalat választunk, megtekinthetjük a ’20-as évekből fennmaradt erdei vasút emlékhelyét, a lebilincselő látványt nyújtó Ropolyi tavat a közeli kilátóval és a Dugáskutat is. A szokatlan hangzású név a kút medencéjét egykor alkotó fa dongákra – helyi tájszóval dugákra – utal.
Az aktívabb kikapcsolódásra vágyók sem maradnak program nélkül, hiszen az erdő „futó” jelzéssel ellátott részén a 2 km hosszú Zselici futókört teljesíthetik. A közelben található a közel kétezer nagyvadnak otthont adó szarvasfarm, ahol szelíd, simogatható szarvasok és hagyományos magyar háziállatok is várják a turistákat.
A környék erdeiben járva kötelező megálló a Zselici Csillagpark is, ahol nappali és éjszakai csillagmegfigyelő túrák mellett egy planetáriumot is láthatnak a vendégek. A hely különlegességét az adja, hogy Magyarországon itt a legalacsonyabb a fényszennyezés, ezért a csillagos égbolt sehol máshol nem látható szépségében mutatkozik meg.

sefag1709 2

A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Hotel Kardosfát, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Állami Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top