Close

A mester úszó

bankihorvatbela

 

1938-ban, 18 évesen már ifjúsági országos bajnok lett a Hajós Alfréd Uszodában, most ugyanitt lett világbajnok a 97. életévében járó dr. Bánki Horváth Béla, a budapesti 17 FINA Masters vb legidősebb sportolója. A hadifogságot is megjárt úszó korábban vízilabdázott, majd egy időre felhagyott a sporttal és csak 65 évesen tért vissza a versenyzéshez. Egyik kedvenc számában indult most a Masters vb-n, 200 méter háton ismét nyert, bőven 8 perc belül ért célba. Így Bánki Horváth Béla 19-szeres világbajnok lett. 

Az életmódját tartja kulcsfontosságúnak annak tekintetében, hogy még ilyen idősen is bírja: a genetika meghatározó, de másodsorban az életvitel. Túlfeszített sose voltam, laza pedig végképp nem. A táplálkozásomra is igyekeztem mindig odafigyelni, persze voltak kivételek, hiszen 3 év 8 hónapig hadifogságban voltam a Kaukázusban. Többnyire kubikos munkát végeztünk, elsőfokú fizikai munkás voltam, ami nem azt jelenti, hogy én voltam a legjobb, hanem ez volt a legnehezebb – nyilatkozta emlékeit idézve. Eredményeiről pedig a következőket mondta:  Elsősorban is az, hogy szeretem a vizet, mind inni, mind pedig benne lenni hozzájárul a sikereimhez. Nyílván szép az is, hogy az ember ilyen hosszú életnek örvendhet, valamint ilyen idősen is tudok még sportolni. Másrészt pedig, ahogy láthatják, a családom nagyon szeret, és én is szeretem őket, ez éltet. Egyszer megkérdezte tőlem egy orosházi nyelvészprofesszor, hogy meddig akarok én még úszni? Azt válaszoltam, Lacikám addig úszom, amíg élek, mert amíg élek, úszom!

 bankihorvath

A 96 éves rekorder (a kazanyi masters vb-n, 200 méter hátúszásban megdöntött egy 21 éves világrekordot a saját korosztályában)

Fotó: MTI

Forrás: FINA Masters 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top