Close

Egy izgalmas kerület – Óbuda

Egynapos turisztikai konferencia és workshop adott ízelítőt Óbuda turisztikai kínálatából a Fő téri Szindbád Közösségi Iroda és Rendezvénytérben.

A főváros második legnagyobb kerületének kivételes adottságait, egyedi jellegzetességeit, előnyeit és hátrányait Bús Balázs polgármester vázolta fel.
Óbuda-Békásmegyer a maga 120 ezer lakosával az ország 6. legnagyobb városa lenne. Lenyűgöző történelmi emlékei mellett a közelmúlt fejlesztései is vonzerőt jelentenek a turisták számára. 2006 óta nagyon sok ötletes fejlesztés valósult meg, és fontos lépés volt a kerületi szolgáltatókat összefogó Óbudai Turisztikai Egyesület megalakítása. A kihasználatlan lehetőségek között említette a Hajógyári-sziget, a Római-part, a Mocsáros dűlő, valamint a Gázgyár területének fejlesztését. A kerület egyik hátrányaként a közlekedést említette, elmaradt ugyanis a P+R parkolók építése, és hiányzik az M0 északi szektora, amely tehermentesíthetné a városrészt. Kevés továbbá a szállás a kerületben.
Virág Benedek, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Kft. ügyvezetője az aktív turizmus infrastruktúrájának megteremtéséről szólt. A kerület északi határán, a Barát-patak és a Duna találkozásánál kerékpáros és evezős központ kialakítását kezdik meg. A kerületben már hat BuBi állomás működik, ezek számát valószínűleg tovább növelik. A tervek között szerepel egy elektromos kerékpárokkal működő közbringa rendszer kialakítása is, amely óbudai kiindulóponttal az egész Dunakanyart lefedné. Az ókeresztény sírkápolna, a Cella Trichora környezetében városi közparkot alakítanak ki közösségi funkciókkal, közösségi tervezéssel.


Békefi Anna, az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke, az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont ügyvezetője az utóbbi tíz év eredményei közül a Fő tér átalakítását emelte ki, ahol ma már nem autók parkolnak, hanem pezsgő élet folyik. A Fő tér ékessége lett az Óbudai Gázgyár egykori gázátadó állomásában kialakított különös kis kávézó, a Gázlámpa Kioszk. Az Óbuda Shopban pedig már most is sok helyi terméket lehet megvásárolni, de tovább szeretnék bővíteni a kínálatot. Sikeresnek nevezte a Bike & Breakfast akciójukat, amelynek keretében februártól októberig minden hónap utolsó péntek reggelén reggelivel várják a bringával munkába menőket a kerület több vendéglátó egységében.
Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park igazgatója kiemelte, hogy romkertből 120 év alatt régészeti park lett, és folyamatosan igyekeznek az új látogatói igényeknek megfelelni. Hadrianus császár trónra lépésének 1900. évfordulójáról egész évben programok sokaságával emlékeznek meg. Szeretnék megvalósítani a múzeum körüli kerítés teljes rekonstrukcióját, hogy a Szentendre felé menő turistaforgalmat bevonzzák. Szerepel a tervükben egy új látogatóközpont kialakítása is.


Pozsár Péter, a különleges fainstallációk készítéséről ismert Hello Wood egyik alapítója bejelentette, hogy társaságuk Óbudán, a Zichy kastély északi szárnyában, az egykori magtárépületben talált otthonra. A földszinten egy faipari műhelyt is kialakítanak majd, ahol bárki kipróbálhatja magát a fa megmunkálásában. Elmondta azt is, hogy a májusi jubileumi kiállítás megnyitójára két méter magas Hadrianus-fejet avatnak fel.
Bognár Mária 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top