Close

Hétszámjegyű sikertörténet: a LEXUS

lexus nyito

A Lexus 1999-ben bevezetett, kompakt sportszedánjának globális eladásai mára átlépték az egymillió darabos álomhatárt. A modell rendkívüli sikerének kulcsa vélhetően az, hogy ez volt az első olyan Lexus modell, amelyet kifejezetten az európai ügyfelek ízlése és igényei szerint terveztek.

Európa azóta is Lexus IS meghatározó piaca: itt talál gazdára az eladott példányok csaknem 20 százaléka. Az immár harmadik generációjában járó IS továbbra kulcsfontosságú modell a Lexus számára. Az IS egyébiránt kapható volt benzines, dízel és hybrid hajtáslánccal is, és ebből készült a Lexus első, nagyteljesítményű ‘F’ modellváltozata, ráadásul létezett kupé-kabrió kivitelben is.

Új milliomost ünnepel a Lexus: a világszerte értékesített IS sportszedán eladásai július végével átlépték az egymilliós álomhatárt. Hatalmas teljesítmény ez attól az autótól, amelyet a Lexus történetében először kifejezetten az európai piacra terveztek, A térségben a mai napig kiemelkedő népszerűségnek örvend a típus. Olyannyira, hogy az IS globális eladásainak csaknem 20 százalékát teszik ki az európai eladások.
Amikor a Lexus tizenhét évvel ezelőtt bevezette az IS modellt, új, fiatalabb vevőkört szeretett volna megszólítani a sportos, kompakt szedánnal, amelyet éppen ezért divatos formatervvel, robbanékony, 2,0 literes, soros hathengeres benzinmotorral és hátsókerék-hajtással vértezett fel. Az IS (az LS és a GS után) harmadikként mutatkozott be a Lexus európai kínálatában. A modell révén a Lexus a prémium autópiac nagy jelentőségű, ráadásul igen kemény ellenfelekkel benépesített szegmensébe nyert bebocsátást, ám a kiemelkedő menetdinamikájához és sportos profiljához társuló nem kevésbé magas felszereltség és biztonsági szint révén sikerrel állta meg a helyét. Amint a Lexus kiváló minősége és első osztályú ügyfélszolgálata legendává vált, úgy nőtt az IS népszerűsége is az ügyfelek körében. A modellcsalád hamarosan kibővült: megjelent a kínálatban a nagyobb teljesítményű, háromliteres motorral szerelt IS 300, valamint 2001-től az innovatív SportCross kompakt kombi.

lexus0902 1
Az eredeti IS hatékonyan derítette fel az új piaci területeket a Lexus számára, egészen 2005-ig, amikor a második generációs modell a márciusi Genfi Autószalonon bemutatkozott a világnak. Az új modell még karakteresebb, még kifinomultabb formaterve a Lexus újonnan megfogalmazott L-finesse dizájn filozófiájából építkezett; az újonc stabil alapot teremtett a Lexus számára ahhoz, hogy új lehetőségeket feltérképezve még sokkal erőteljesebbé és szélesebb körűvé tegye az IS család vonzerejét. Az elsőként színre lépő IS 250 orrában egy 2,5 literes, V6-os benzinmotor dolgozott, új fejlesztésű automata váltóval társítva. A kínálatot 2006-ban bővítette a Lexus történetének első dízelmotoros modellje: a dízeltechnológia európai jelentőségére reflektálva létrehozott IS 220d.
Egy évvel később, a januári Detroiti Autószalonon mutatkozott be az IS F, az „autórajongók által, autórajongók számára kifejlesztett” nagyteljesítményű sportszedán. Ez volt a legelső Lexus modell, amely megkapta az F jelzést; ilyenformán őt tekinthetjük az LFA szuperportkocsi, illetve a jelenleg is forgalmazott RC F és GS F modellek elődjének. Az autó minden porcikáját vezetési élményre, kiemelkedő teljesítményre hangolták. Az 5,0 literes V8-as erőforrás 423 lóerőt adott le. A világ első nyolcfokozatú automata sebességváltóján keresztül csupán 4,8 másodperc alatt repítette 100 km/óra sebességre az autót, a végsebesség elérte a 270 km/órát. Az IS F modellt szó szerint a versenypályán fejlesztették: prototípusait hosszasan tesztelték Japánban a Fuji Speedway-en, illetve a legendás németországi Nürburgringen. A telivér modell egyedi fejlesztésű sportkomponensekből építkezett, a motortól és a sebességváltótól kezdve a felfüggesztésen át a kerekekig és abroncsokig.
Az IS modell sokoldalúságának újabb tanúbizonyságaként 2009-ben színre lépett az IS 250C, egy tetszetős kupé-kabrió háromrészes, osztva lenyitható keménytetővel. A modell a piac leggyorsabban működő tetőmechanizmusával büszkélkedhetett, ám ez még nem minden: a tető eredeti kialakításának köszönhetően az IS C modell zárt és nyitott kivitelében egyformán lenyűgözően nézett ki, ráadásul a hátsó utasok is bőséges férőhelynek örvendhettek.

lexus0902 2
A jelenlegi, harmadik generációs IS vadonatúj korszakot nyitott a modellcsalád történetében: itt vezették be elsőként a Lexus Hybrid Drive benzin-elektromos hajtásláncot. A 2013 óta elérhető IS 300h európai népszerűsége minden egyéb variánsét magasan felülmúlta, jelenlegi az IS eladások 90 százalékát teszi ki a full hybrid modell, amely nem csupán kivételesen finom járásával és takarékosságával nyűgöz le, de a vezetésnek azt a semmihez sem fogható örömét is nyújtja, amely mindig is szerves része volt az IS egyedi ajánlatának. A hajtáslánc egy 2,5 literes, négyhengeres, Atkinson-ciklusú benzinmotor és egy kompakt, nagyteljesítményű villanymotor párosából áll; a hajtáslánc a Dual VVT-i kétoldali intelligens változó szelepvezérlésnek, a Lexus D-4S üzemanyag-befecskendezési technológiájának, valamint a rendkívül jó hatásfokú kipufogógáz-visszavezető rendszernek is köszönheti finom, robbanékony működését. A fejlett műszaki tartalom korábban elképzelhetetlenül alacsony károsanyag-kibocsátást és üzemanyag-fogyasztást eredményezett: az IS szedán szabványos CO2-kibocsátása 97 g/km, míg a norma szerinti fogyasztás 4,3 l/100km, ami még vonzóbbá teszi a modellt azokon a piacokon, ahol a környezetvédelmi teljesítmény és a fenntartási költségek a vásárlási döntéshozatal meghatározó szempontjai.
Az IS emellett egy 2,0 literes benzines turbómotorral is megvásárolható; ennek úttörő D-4ST üzemanyag-befecskendezése egyszerre biztosít csekélyebb fogyasztást és késlekedés nélküli nyomatékkifejtést. A Lexus IS 200t maximális teljesítménye 245 LE, legnagyobb forgatónyomatéka 350 Nm. A dinamikus gyorsításra képes, 230 km/óra végsebességű modell nyolcfokozatú Sport Direct Shift sebességváltóját eredetileg a nagyteljesítményű RC F modell számára fejlesztették ki. Az IS továbbra is a Lexus globális modellkínálatának meghatározó tagja, amelyet jelenleg több mint 70 országban forgalmaznak, és havonta több mint hatezer példányban talál gazdára.

A Lexusról
Az 1989-ben piacra lépő Lexus világszerte arról vált ismertté, hogy állhatatosan keresi a tökéletességet, a kimagasló minőséget, illetve termékeiben törekszik a kifinomult csúcstechnológiai megoldásokra, valamint a teljes mértékű vevőszolgálat különleges koncepcióját mondhatja magáénak. A Lexus hagyományos erényeit, a páratlanul magas összeszerelési minőséget, a belső tér fényűzését és a különleges technológiát tovább erősíti az L-finesse formatervezési filozófia, ami fontos szerepet játszik abban, hogy a Lexus különlegesen vonzó globális márkaként pozícionálható. Ma a Lexus az első – és egyetlen – prémium autógyártó, amely a full hybrid hajtású járművek teljes palettáját kínálja. E sorozat tagjai az RX 450h, a GS 450h, a GS300h, az LS 600h, az NX300h, az ES 300h, a CT 200h, valamint a vadonatúj IS 300h.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top