Close

Románia korrupciókezési kezdet

roman csalad

Korrupció – Románia

Romániában nem veszítik már el automatikusan mandátumukat az elítélt önkormányzati tisztségviselők

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
    Bukarest, 2016. június 8., szerda (MTI) – Romániában már csak akkor veszítik el mandátumukat a jogerősen elítélt választott önkormányzati tisztségviselők, ha letöltendő börtönbüntetést kaptak, de a megvesztegetésért vagy csúszópénz elfogadásáért elítélt polgármesterek, illetve megyei tanácselnökök mandátuma akkor is hivatalból megszűnik, ha felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték őket jogerősen.

    Erről szerdán döntött szavazattöbbséggel a román szenátus, elutasítva Klaus Iohannis államfő kifogásait, aki januárban megfontolásra visszaküldte a törvénymódosítást a parlamentnek.
    Az államfő szerint a jogszabály visszavetheti a korrupció elleni küzdelmet, és aláássa a választott képviselőkbe vetett közbizalmat, ha a jogalkotó már nem követel tőlük feddhetetlenséget.
    Iohannis azt a megkülönböztetést is kifogásolta, miszerint a polgármester és megyei tanácselnök mindenképpen elveszíti mandátumát, ha elítélik csúszópénz elfogadásáért, míg a települési vagy megyei önkormányzati képviselőé csak akkor szűnik meg, ha letöltendő börtönre ítélik. Rossz üzenet az államfő szerint, hogy a korrupciós bűncselekmények közül a törvényhozók kettőt kiragadtak, és például a befolyással való üzérkedést ezek szerint nem tartják összeférhetetlennek az önkormányzati mandátummal.
    A képviselőház az elnök kérésének megfelelően leszavazta a törvénykezdeményezést, a szenátus viszont, amely ebben az esetben a végső döntést meghozta, 82 szavazattal 27 ellenében ismét elfogadta a jogszabályt, amelynek kihirdetését immár az államfő nem tagadhatja meg.
    Az Agerpres hírügynökség szerint az ülésen Serban Nicolae, a Szociáldemokrata Párt, illetve Verestóy Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora azzal érvelt a jogszabály mellett, hogy nem szükséges automatikusan megfosztani az elítélt önkormányzati tisztségviselőket mandátumuktól, hanem bízni kell a független bíróságban, amely indokolt esetben kiegészítő büntetésként eltilthatja az elítéltet a közügyektől.
    
    Elgondolkodtató. Románia beelőzött, mind az elért életszinvonal, mind a korrupció kezelésének kérdésében. Nem tartom – ugyan – elégségesnek az inézkedéseket, de kétségtelen, hogy megtették az első lépést. Minden kezdet fájdalmas, és nehéz is egyben, de kitartást kívánok hozzá. Mindenkinek – nekünk is, ha indulhatunk.
    Útra fel!

forrás MTI

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top