Ring Magazin

Vasárnap, 2019. Június 16.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Gazdaság Londoni elemzők: Kína a 2020-as évek végén előzi meg az amerikai gazdaságot

Londoni elemzők: Kína a 2020-as évek végén előzi meg az amerikai gazdaságot

E-mail Nyomtatás PDF

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
A korábban vártnál évekkel később, valószínűleg csak a 2020-as évtized végére lesz Kína a világ legnagyobb gazdasága a dollárban számolt nominális hazai össztermék (GDP) alapján - jósolták szombaton ismertetett távlati előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következő 15 évre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről (CEBR World Economic League Table).
Idei elemzésében a ház közölte: 2029-re várja az Egyesült Államok és Kína helycseréjét a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén.
A CEBR londoni elemzői egy évvel ezelőtti előrejelzésükben még 2025-re valószínűsítették ugyanezt. A korrekciót a cég szerint a kínai gazdaság növekedésének váratlan mértékű lassulása, a kínai valuta gyengülése, illetve a kínai adósságdinamika fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatok indokolták.
A ház becslése szerint a nominális kínai GDP-érték 2015 egészében 11 385 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 17 968 milliárd dollár lesz.
A CEBR londoni szakelemzőinek prognózisa szerint azonban másfél évtized múlva már a kínai gazdaság összteljesítménye lesz a legnagyobb a világon. A ház közgazdászainak jelenlegi számítási modellje alapján a kínai GDP-érték 2030-ban 34 338 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 996 milliárd dollár lesz.

A CEBR mindazonáltal - amellett, hogy kínai-amerikai helycserét a tavalyi prognózisban valószínűsítettnél több évvel későbbre várja - alaposan lefaragta az akkori nominális kínai GDP-értékre adott előrejelzését is. A cég egy éve még 43 637 milliárd dolláros kínai GDP-t jósolt 2030-ra.
A kínai gazdaság növekedési kilátásait terhelő kockázatokra más nagy londoni intézetek is felhívták már a figyelmet.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays negyedik negyedéves felmérésében a cég globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők a kínai gazdaság megtorpanását nevezték az első számú világgazdasági kockázatnak.
A Barclays körkérdésébe bevont 651 befektetési társaság közül a legtöbben - 45 százaléknyian - alapeseti előrejelzésként 6-6,5 százalékos növekedéssel számolnak a kínai gazdaságban a következő egy évben, de egy szignifikáns kisebbség - csaknem 25 százalék - 5-6 százalékos, a válaszadók 5 százaléka pedig 5 százaléknál is lassabb kínai GDP-bővülést valószínűsített jövőre.

Arra a kérdésre, hogy a világgazdaság legnagyobb erőközpontjai közül hol várható a legnagyobb eséllyel negatív növekedési meglepetés, a Barclays-felmérés résztvevőinek relatív többsége - 35 százalék - szintén Kínát jelölte meg.
A CEBR szombaton ismertetett távlati előrejelzése szerint a világgazdaság leggyorsabban növekvő térsége a következő 15 évben valószínűleg Közép-Ázsia lesz. A ház várakozása szerint a régió részesedése a világgazdaság összteljesítményén belül 2030-ra 9,9 százalékra nő, vagyis több mint a háromszorosára a 2000-ben mért 2,8 százaléknak.
A CEBR londoni elemzői szerint a világ leglassabban növekvő gazdasági térsége a következő másfél évtizedben Nyugat-Európa lesz, amelynek több országa várhatóan kiesik a felső nyolcas, illetve a felső húszas mezőnyből, amelynek jelenlegi tagjai alkotják a világ legnagyobb gazdaságainak G8-as, illetve G20-as csoportját.
A ház távlati alapeseti prognózisa szerint a 2030-as világranglista legnagyobb gazdaságainak felső tízes mezőnyét Kína, az Egyesült Államok és a harmadik helyre felzárkózó India után Japán, Németország, Nagy-Britannia, Dél-Korea, Brazília, Franciaország és Kanada alkotja majd.

MTI


(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk júniusi száma

amio 1906 cimlap 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 190 vendég böngészi

bav logo kicsi banner