Ring Magazin

Szombat, 2019. Október 19.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Életmód Jogi iránytű Alapjogokért Központ: előremutatóak az uniós csúcstalálkozó következtetései

Alapjogokért Központ: előremutatóak az uniós csúcstalálkozó következtetései

E-mail Nyomtatás PDF
Az Alapjogokért Központ szerint a szerdai európai uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozó következtetései előremutatóak és végre helyes irányba terelhetik az Európát veszélyeztető migrációs válság kezelését
    
A központ csütörtökön Facebook oldalán közzétett elemezésében emlékeztetett arra, hogy hosszú ideje azon az állásponton vannak, hogy az Európai Bizottság által korábban javasolt kvótarendszer nem megoldja, hanem inkább elősegíti a bevándorlók Európába érkezését. Ezzel szemben érdemi megoldást olyan intézkedések jelenthetnek, amelyek alkalmasak arra, hogy az EU-ba érkező emberáradatot elapasszák - rögzítették.
    
Az Alapjogokért Központ ezért is üdvözlendőnek tartja az Európai Tanács következtetései közül különösen az a pontot, amely a jordániai, libanoni és törökországi menekülttáborok támogatását irányozza elő. Azoknak, akik valóban fegyveres konfliktus elől menekülnek, a hazájukhoz legközelebb eső államban kell menedéket keresniük. Elsősorban azért, hogy a háború végeztével minél gyorsabban hazatérhessenek, másodsorban pedig, mivel a környező országoknak hasonló a kultúrája könnyebben beilleszkedhetnek a helyi társadalomba ideiglenes tartózkodásuk alatt - mutattak az elemzésben.
    
Ugyanakkor a központ hiányolja a tanács határozott iránymutatását a schengeni és a közös menekültügyi szabályok alkalmazhatósága kapcsán. Így a tanács nem hívta fel a tagállamokat, hogy tegyenek eleget az uniós jogszabályokban lefektetett regisztrációs kötelezettségüknek és nem marasztalta el Horvátországot, annak ellenére sem, hogy sorozatosan megszegi az uniós jogot azzal, hogy ellenőrizetlenül utaztatja a migránsokat Magyarországra. Nem sikerült megoldást találni arra a helyzetre sem, hogy Görögország lassan egy éve nem képes megvédeni saját határait, amelyek egyben schengeni határok is - írták
    
Emlékeztettek: az Alapjogokért Központ régóta hangoztatott véleménye, hogy a jelenlegi helyzetet egyetlen tagállam sem képes önállóan megoldani, csakis közös európai megoldás vezethet eredményre. Ameddig egyes tagállamok betartják a jogszabályokat, míg mások mindenféle szankció nélkül megszeghetik azokat, nem beszélhetünk valódi európai megoldásról.
     
Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke az uniós országok állam-, illetve kormányfőinek szerda éjfélen túlnyúló, brüsszeli rendkívüli menekültügyi tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón közölte: egymilliárd euróval növeli az EU a szíriai menekülteknek nyújtott támogatást
     
Emellett november végéig létre akarják hozni az úgynevezett hot spotokat, ahol uniós tisztviselők segítenék a menekülteket fogadó országok hatóságait az érkezők azonosításában, menedékkérelmük elbírálásában.
MTI

(3 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk októberi száma

amio 19okt 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 135 vendég böngészi

bav logo kicsi banner