Ring Magazin

Vasárnap, 2019. December 15.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

Ybl-emlékév - Az építész munkásságát bemutató kiadvány jelent meg

E-mail Nyomtatás PDF
Budapest, 2014. október 18., szombat (MTI) - Ybl összes címen jelent meg az Ybl Miklós munkásságát 52 település több mint 100 épületén keresztül bemutató kiadvány az építész születésének 200. évfordulójához kapcsolódó emlékévben.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Halász Csilla, Őrfi József és Viczián Zsófia által jegyezett, Timár Sára fotóival illusztrált kötet nemcsak Ybl Miklós ismert vagy kevésbé ismert épületeinek egykori és mai állapotát mutatja be, hanem megismerteti az építőművész személyét és korát szakértők tolmácsolásában.
A szerzők 333 nap alatt 52 településen jártak, 113 épületet és 11 egyéb építményt ismertek meg, fotóztak le és mutatnak be a kiadványban. 
A több mint 300 oldalas kötet az építész és az 1800-as évek világának bemutatásával kezdődik, majd a polgári Magyarország épületeit ismerheti meg részletesebben az olvasó, köztük olyan jeles emlékeket, mint a régi Képviselőház, a Magyar Állami Operaház vagy az egykori Fővámház épülete.
A paloták világáról többek között az egykori Festetics-palotát, a Pálffy Pálné palotáját, az Országos Széchényi Könyvtár épületét és a Várkert bazárt bemutató fejezet mesél az olvasóknak, a bérházak és Ybl Miklós kapcsolatát pedig 15-nél is több fővárosi bérházon keresztül lehet megismerni.
Csaknem a kötet feléig zömmel budapesti építmények mutatkoznak be, ám a kastélyokat elemző résztől az ország számos pontjára elkalauzolják az érdeklődőket a szerzők. 
Ezt követi Ybl Miklós szakrális alkotásainak bemutatása, majd az építész által tervezett mauzóleumok és síremlékek folytatják a sort. Az Ahol a jó társaság összegyűlik című fejezetben az Ybl Miklós által megálmodott fürdőket, tánctermeket, vendéglőket és bérpalotákat gyűjtötték össze, végük az életmű vitatott fejezeteit mutatják be, amelyeknél kérdéses, hogy az emlékek valóban a kétszáz éve született építész keze nyomát dicsérik-e.
A könyvet a bemutatott épületek képjegyzéke, a szerzők útinaplója, valamint az építészeti szakkifejezéseket tartalmazó kislexikon zárja.
 
 
 
MTI 

(0 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 72 vendég böngészi

bav logo kicsi banner