Close

Jakov Szinaj orosz-amerikai matematikus nyerte az Abel-díjat

Yakov G. Sinai (Jakov Grigorjevics Szinaj) amerikai-orosz állampolgárságú matematikus nyerte az Abel-díjat 2014-ben – jelentette be szerdán a Norvég Tudományos Akadémia.
    A 78 éves kutató és tanár a 20. század egyik legnagyobb hatású matematikusa. Az elismerést a dinamikai rendszerek és a matematikai fizika területén nyújtott alapvető eredményeiért ítélték neki. A díjat és a vele járó hatmillió koronát (224 millió forint) május 20-án, ünnepélyes keretek között veheti át a norvég trónörököstől – olvasható az Abel-díj hivatalos honlapján.
    Jakov Szinaj az amerikai Princeton Egyetemen és az Orosz Tudományos Akadémia Landau Elméleti Fizikai Intézetben tanít. Számos eredmény viseli a nevét, köztük a Kolmogorov-Szinaj entrópia, a Szinaj-Bowen-Ruelle operátor vagy a Pirogov-Szinaj elmélet. Több mint 250 tudományos munkát írt.
    A Niels Henrik Abel 19. századi norvég matematikus nevét viselő elismerést azért alapította a norvég kormány, hogy a Nobel-díjhoz hasonló rangú kitüntetést teremtsen a matematika tudománya számára is.
    Az Abel-díjat 2012-ben Szemerédi Endre magyar matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, valamint az amerikai Rutgers Egyetem tudósa kapta.
    (http://www.abelprize.no/nyheter/vis.html?tid=61204)

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top