Close

Géndiagnosztikai betegségmegelőzés nyál és vizeletminta alapján

Ha valaki arra kíváncsi, hogy esetleges örökletes génhibái miatt milyen betegségekre van hajlama és mit tehet a betegségek kialakulása ellen, vagy tudni szeretné, milyen táplálkozás és sporttevékenység segítségével érheti el optimális testsúlyát és őrizheti meg, akkor az otthonában kényelmesen, saját kezűleg levett nyálmintából választ kaphat ezekre a kérdésekre. A DNA Plus egy német-osztrák, az európai preventív géndiagnosztikában piacvezető cégcsoport most már Magyarországon is 23 teszt segítségével olyan géneket vizsgál hibákra, amelyek komoly betegségek kialakulásáért lehetnek felelősek. A DNA+ újszülött tesztje kisgyermek vizeletéből 101 anyagcsere betegségre való hajlamot vizsgál, ugyancsak a szülő által otthon levett minta alapján.
 
A szolgáltatás egyelőre a www.dna-plusz.hu oldalon keresztül érhető el, de a társaság vezetői a jövő-ben tervezik egy Humángenetikai Centrum megnyitását, ahol azoknak az ügyfeleknek szeretnék elérhetővé tenni a szolgáltatást, akik továbbra is igényt tartanak a személyes tanácsadásra. A kitűzött célok között szerepel az is, hogy szakorvosokkal, egészségközpontokkal és kórházakkal együttműködve javíthassanak az egészségügyi ellátás és a betegségmegelőzés színvonalán.

Érdekesség, hogy Spanyolországban hamarosan állami támogatással ingyenesen szűrik a babákat a DNA Plus Baby 100+ tesztjével, és a DNA Plusz bízik benne, hogy előbb-utóbb itthon is nagyobb figyelmet fordítanak majd a géndiagnosztikában rejlő lehetőségekre, hiszen egyrészt egyszerűbben javíthatunk az emberek egészségén, hogy ha megelőzzük a betegségeket, másrészt ezzel jelentősen tehermentesíthető az egészségügy költségvetése is. Magyarországon egyelőre vérminták alapján végeznek újszülött kori anyagcsere-szűrővizsgálatokat. Az eljárás lényege, hogy egy speciális vizsgálattal huszonhat ritka, súlyos, főként anyagcsere-betegséget szűrnek ki néhány csepp vérből a születést követő 48. és 72. óra között. A Baby 100+ teszt négyszer ennyi, összesen 101 betegségre való hajlamot szűr vizelet mintából a születést követően öt éves korig. Az eredmények pontossága és megbízhatósága érdekében a minták elemzése a létező legkorszerűbb gázkromatográfiai eljárás alkalmazásával történik. Optimális esetben az gyermekek szűrése a születést követő 3. napon történik, így adott esetben lehetővé teszi az időben megkezdett kezelést. Ennek következménye képpen sok esetben súlyos következményeket, min pl. testi vagy szellemi fogyatékosságokat lehet megelőzni.  Ha nem szűrnék a gyermekeket 0-5 éves korig, a baj csak akkor derülne ki, amikor már késő és a teszt már csak a diagnózis megerősítésében kaphat szerepet. Az egyik anyagcsere betegség például azzal jár, hogy tartósan leesik a gyermek vércukorszintje, ami miatt károsodik az idegrendszer. Más örökletes génhiba hiba miatt olyan betegségek alakulhatnak ki, amelyek többek között légzési nehézségeket, magatartás zavarokat, görcsrohamokat okoznak, de a gyermek kómába is eshet. Míg a kisgyermekeknél vizelet minta alapján szűrik az anyagcsere betegségeket, addig öt éves kor felett már a nyálban lévő DNS segítségével mutatják ki azokat az örökletes génhibákat, amelyek komoly rendellenességek előidézői lehetnek. Emellett a DNS elemzések területén használt legújabb technológiák segítségével egyszerűen kideríthető, hogy az általunk hordozott sportgének a kitartást vagy az erőt igénylő sportágakra alkalmasak. Ezzel a tudással olyan optimalizált edzésterveket lehet készíteni, amelyeknek köszönhetően a testnek a nagyobb esélye van kiemelkedő teljesítményekre. A 23 tesztet, amiket az öt évnél idősebb gyermekeknél és a felnőtteknél végeznek, kilenc csomagban találhatóak meg. Vannak táplálkozással, mozgással, anyagcserével, szív- és érrendszerrel, emésztéssel, szemmel kapcsolatos tesztek, de vizsgálják egyes rákbetegségekre való hajlamot is. Az egyik teszt például arra világít rá, hogy mit ehet, és milyen típusú testmozgást kell végeznie egy adott személynek ahhoz, hogy lefogyjon és megőrizze testsúlyát. Egy másik teszt azt mutatja ki, hogy egy anyuka hajlamos-e arra, hogy várandóság idején kaphat-e trombózist.

Megrendelés során a tesztekért euróban kell fizetni. Ezután érkezik postán a mintavételi szett, amelyet használat után vissza kell küldeni. A minták ezután a DNA Plusz Hungary Kft. segítségével – a teszt fajtájától függően – egy német vagy osztrák laborba kerülnek, ahonnan az eredmények magyar nyel-ven érkezik vissza a megrendelőhöz. A DNA+ szolgáltatása abban is eltér el más szolgáltatók termé-keitől, hogy a megrendelő genetikai profilján alapuló átfogó személyre szabott tanácsadó és tájékoztató anyagot is csatol az eredményekhez, egészségügyi jelentés formájában. A DNA+ cégcsoport által üzemeltetett Novogenia GmbH összesen 3200 géntesztet forgalmaz, amely portfólió egyedülálló a világon; mindez mostantól elérhető a www.dna-plusz.hu illetve a www.novogenia.com honlapokon keresztül.  A cég bízik benne, hogy szolgáltatásuk idővel oroszlánrészt vállalhat a genetikai betegségmegelőzésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top