Ring Magazin

Szerda, 2019. Február 20.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Sport Kubala nyomdokain a Vasas fiataljai

Kubala nyomdokain a Vasas fiataljai

E-mail Nyomtatás PDF

2011. december 9-én a Vasas Labdarúgó Akadémia ünnepélyes keretek között felvette Kubala László nevét.

 

Azét a focistáét, akit a barcelonai labdarúgás legnagyobb csillagaként emlegetnek, azét az emberét, aki máig egyedüliként három ország válogatottjában is játszott, nevezetesen a csehszlovákban, a magyarban és a spanyol válogatottban. Az idén 100 éves Vasas utánpótlását biztosító Akadémia ünnepségén a klub képviselői mellett jelen volt Dunai Antal, MLSZ tanácsadó, Olimpiai bajnok labdarúgó, Kubala László közeli barátja, Gellei Imre, aki a felcsúti Puskás Ferenc Akadémia üdvözletét hozta, Bánki Erik a Parlament Sportbizottságának elnöke és Carlos Kubala, a névadó egyik fia, aki átadta a névadásról szóló deklarációt az Akadémia tulajdonosának, György Tamásnak. A ceremónia végén a az Akadémia 8 korosztályos csapatának csapatkapitányai átvették új, Vasas Kubala Akadémia feliratú futballmezüket és  a Carlos Kubala által dedikált labdákat.
 
Kubala László, vagy "Laszi" Kubala, ugyanabban az évben született, mint Puskás Ferenc, azaz 1927-ben. Együtt kezdték a futballt. Az névadó ünnepségen, Gellei Imre ajándékaként, elő is került egy fotó, ahol a két későbbi nagyágyú a Budapesti Kölyök Válogatottban együtt szerepel. Kubala neve itthon mégis kevésbé ismert, egyrészt, mert nagyon korán, 1949-ben emigrált, másrészt, mert az akkori rezsim, igyekezett agyonhallgatni nyugati sikereit. Ha ő nem fut be Barcelonában, sok nagy labdarúgó karrier talán csak álom marad. Többek között ő segítette Czibor, Kocsis és Puskás ottani pályafutásának elindulását, sőt, a nehezebb  mindennapokban is ő állt mellettük. Kubala Lászlót a kezdetektől szoros barátsága kötötte össze Illivszky Rudolffal is. Ahogy Gellei Imre mondta: "Ha atyai jó barátom, Illovszky mester tudná, hogy miután a Vasas stadionja felvette az ő nevét, az Vasas akadémiája Kubala László nevét kapja, ha Illovszky Rudolf ezt tudná, nagyon boldog lenne." A névadás ebből a szempontból is telitalálat.
 
Kubala a Ganz ificsapatában kezdett focizni, majd a Fradi, a Slovan Bratislava és a Vasas játékosa volt. Innen ment ki 1949-ben Olaszországba, ahol első dolga az volt, hogy az ott élő magyarokból csapatot verbuváljon. A második, hogy csapatával sorra verje a híres együtteseket, többek között a Real Madridot, a Spanyol válogatottat és az Espanyolt. Pályafutása csúcsát a barcelonai évek és a spanyol válogatottság jelentik. A Barcával, játékosként, 10 év alatt, más kupák mellett, 4 spanyol bajnoki címet 5 spanyol kupát, két spanyol szuperkupát és 2 Vásárvárosok kupáját nyert. Később edzőként vezette a Spanyol, majd a Paraguay-i nemzeti válogatottat illetve több klubcsapatnak, pl. Barcelona, Espanyol, volt a mestere. 
 
Kubala László 2002-ben halt meg Barcelonában. Családja ma is ott él. Emlékezetére a Nou Camp stadion előtt felállították két méteres szobrát, a kerületben pedig utcát is neveztek el róla. A Barca 100. születésnapján a klub legnagyobb 20. századi futballistájának választották.Tervezték, hogy róla nevezik el a stadiont, ami egyelőre terv maradt.
 
A Vasas Kubala Akadémia elit képzést kínál, elit háttérrel. Ez az akadémia azonban különbözik a többi, zárt rendszerű, bentlakásos társától. Itt ugyanis, kifejezetten javasolják, hogy amelyik diák teheti, ne a bentlakást válassza, hanem továbbra is családi körben töltse hétköznapjait. Ez igen jelentős eltérés a többi akadémia gyakorlatától, s így a Vasas Kubala Labdarúgó Akadémia azoknak a fiataloknak is vonzó lehet, akik a családi háttértől nem szeretnének eltávolodni, de tehetségük okán akadémiai képzésben van a helyük.  
 
Az "Akarni, tudni, bírni!" jelmondat  Kubala László öröksége, de életében fontos szerepet kapott a tisztelet, az alázat. Tisztelni a közönséget, a bírót és a játszótársakat. A Vasas Akadémia ebben a szellemben szeretne, immár Kubala László nevét viselve, tovább menni az alapító Farkas Balázs által megkezdett úton. Ehhez kívánunk sok sikert! 
 
Vékás Sándor
(Fotó: www.vkla.hu) 

(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk februári száma

amio2019februar 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 180 vendég böngészi

bav logo kicsi banner