Close

Jobbik: legyen ingyenes a fovárosi parkolás, ha a rendszer veszteséges

auto

A Jobbik szerint ha a fovárosi tulajdonú Parking Kft. nem tudja nyereségesen üzemeltetni a parkolási rendszert, akkor inkább tegyék ingyenessé a parkolást Budapesten. Staudt Gábor, az ellenzéki párt országgyulési képviseloje, a párt budapesti elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arra mutatott rá, hogy a jelenlegi adatok szerint közpénz-megtakarítást hozna a fovárosnak az ingyenes parkolás bevezetése. Elmondta, a kft. a közszolgáltatási szerzodés alapján 2,5 milliárd forintot, továbbá egyéb, a Fovárosi Közgyulés által megszavazott juttatások címén 1 milliárd forintot kap.

 

Staudt Gábor közölte, a cég üzleti tervében olyan „elborzasztó” tételek szerepelnek, mint például 45 millió forintos szakértoi díj, vagy 30 millió forint irodaszerekre, irodabútorokra.

Elmondta azt is: a céghez delegált felügyelobizottsági tagjuk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégnél 217 új parkolóautomata beszerzése 632 millióba kerül, miközben szakértoktol úgy tudják, egy automata ára másfél millió forint körül van. Jelezte: delegáltjuk nem szavazta meg a kft. üzleti tervét. Úgy látják – mondta -, minél nagyobb területet üzemeltet a Parking Kft., annál nagyobb veszteséget termel, ami szerinte abszurd folyamat és irány.

A parkolás máshol nyereséget termel, nem pedig veszteséget – tette hozzá -, példaként említve a VIII. kerületet, ahol 200 millió forint nyereséget hozott a saját rendszer. Staudt Gábor ezzel összefüggésben arról beszélt: a fovárosi költségvetési munkacsoport feladata egyebek mellett éppen az lenne, hogy felderítse visszaéléseket a közpénzekkel.

Arról beszélt, hogy a Jobbiknak alapvetoen más irányú a közlekedési koncepciója. Mint mondta, a parkolási díjakat olyan sarcnak tartják, amelybol nem hogy pluszbevétel nem származik, hanem – a Parking Kft. példáját tekintve – még több költséget okoz az adófizetoknek.

„Ha ez így muködik (..) akkor tegyék ingyenessé a parkolást, és élbol 3,5 milliárd forintot megspóroltunk” – javasolta, hozzátéve: a Jobbik ezt a pénzt inkább P+R rendszerekre, a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítaná, és véleménye szerint a közpénz-megtakarítással nem lenne szükség pedagógus-álláshelyeket megszüntetésére sem.

Staudt Gábor a BKV körül korábban kirobbant bunügyekre utalva úgy vélte: „a Parking Kft. lehet az új BKV-ja a fovárosnak”.

Forrás : MTI.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top