Ring Magazin

Péntek, 2019. Április 19.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap

Három éve zárt be a cukorgyár

E-mail Nyomtatás PDF
Fájdalmas napja volt és marad Szerencs történetének 2008. március 10-e, amikor a Mátra Cukor Zrt. német tulajdonosa bejelentette, hogy megszünteti a szerencsi cukorgyártást, és a nagy múltú üzem végleg bezárja kapuit.

A gyár a város életének, fejlődésének meghatározó ipari létesítménye és egyben jelképe is volt. A szerencsi és környékbeli emberek több generációja kereste itt kenyerét a működés 119 éve alatt. A gyárbezárás miatt több százan veszítették el állásukat, megélhetésüket, és a Mátra Cukor Zrt. döntése százmilliós nagyságrendű adóbevétel kiesést okozott a városnak. Az önkormányzat képviselő-testülete 26/2009. (II. 12.) számú határozatával március 10-ét Cukorgyári Emléknappá nyilvánította.

A bezárás óta eltelt időben alaposan megváltozott az egykori termelő üzem arca: az épületek nagy részét gyanús sietséggel lebontották, ma már szinte csak a két kémény áll mementóként az egykori gyárterület közepén. Napjainkban a kedélyeket a cukor árának drasztikus emelkedése borzolja, hiszen néhol már elérte a 300 forintos kilogrammonkénti árat, az előrejelzések szerint pedig akár a 400 forintot is meghaladhatja.

A hazai cukortermelés az Európai Unió 2005-ös cukorreformjának esett áldozatul, melynek elsődleges célja a 7 millió tonnás piaci többlet eltüntetése volt. Azok a gazdák, akik a lecsökkentett árak miatt nem tudták gazdaságosan továbbművelni a termesztést, és felhagytak a tevékenységgel, támogatásban részesültek a növényváltás elősegítése érdekében.

Míg hazánkban a reform előtt 60 ezer hektáron folyt cukorrépa termesztés, mára csupán 13 ezer hektár a betakarított termőterület. Ez együtt járt azzal, hogy a rendszerváltás idején még működő 12 cukorgyárból mára csak egyben, Kaposváron folyik termelés, ami a hazai szükségletek csupán egyharmadát képes kielégíteni az itthon megtermelt répából.

(1 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk áprilisi száma

amio 2019apr 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 93 vendég böngészi

bav logo kicsi banner