Close

Bolyhos bárányok születtek a Budakeszi Vadasparkban

A tél derekán két újszülött racka juh bárány melengette meg a Budakeszi Vadaspark dolgozóinak és látogatóinak szívét. Az újévi jövevények nem csak egészségesek és kicsattannak az energiától, de érkezésükkel a Budakeszi Vadaspark biztosítani tudja a hazánkban a honfoglalás kora óta élő régi juhfajta megőrzését is.

A ropogós hóban ugrándozó szénfekete kicsinyek még magukon érezhetik édesanyjuk óvó tekintetét, azonban már kíváncsian ismerkednek a Budakeszi Vadaspark parasztudvarának többi lakójával és látogatójával. Az anyai és a vadasparki szakemberek gondoskodásának köszönhetően a bolyhos bárányok szépen növekednek és sem a télies időjárás, sem a hó nem jelent rájuk veszélyt. Ráadásul hamarosan egy izgalmas kaland vár rájuk, hiszen a racka juhok a többi háztáji állattal együtt elköltöznek az új, tágas, korszerű és környezetgazdagítási szempontok figyelembevételével készülő parasztudvarra. Az ősszel kezdődött munkálatok első lépéseként Tulipán és Nándi, a magyar tarka tehén és bikaborjú, illetve Pörkölt, a parlagi szamár költözött át egy modernebb kifutóba, ahova az idei év során az új racka juhok is követik őket.
A racka juh jól alkalmazkodott a Kárpát-medence éghajlati viszonyaihoz: gyapja meglehetősen durva, tincsekben lógó, ami egyrészt kiváló hőszigetelést biztosít, másrészt a csapadék ellen is véd. A racka gyapja nem értékes ugyan, viszont kultúrtörténeti jelentősége van: ebből az anyagból készült ugyanis a pásztorok közismert subája. A Magyarországon őshonos juhfajta a hazai állomány kis százalékát (kb. 5 százalék) teszi ki. A nemzeti parkok leginkább a génmegőrzés, és a puszták megóvása érdekében tartanak nagyobb nyájakat, valamint egyre több helyen láthatók turistalátványosságként.


Forrás: Budakeszi Vadaspark

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top