Close

Természet- és környezetvédelem a művészet és a játék erejével

Május 24-26. között ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn, amelyre idén 98 országból 1464 nevezés érkezett. Az ingyenes filmvetítések és a már megszokott kísérőrendezvények mellett számos új programelem várja a látogatókat – hangzott el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A sajtótájékoztatót az „Akcióban a természet őrzői” c. filmsorozat ősbemutatója követte.

A különleges sajtótájékoztatót dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a hazai nemzeti parkok és erdőgazdaságok a kezdetektől részt vesznek kiállítóként szemléletformáló programjaikkal a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon.
Az elsődlegesen a gyerekeket és a családokat megszólító háromnapos eseményen minden program ingyenes, mivel a szervezők – szakmai partnereikkel és kiállítóikkal közös – célja a környezettudatosságra és a természet szeretetére nevelés, valamint a figyelemfelhívás a természeti kincsek jelenlegi állapotára és megóvásuk fontosságára.
Székelyhidi Tamás, a Fesztivál szervezője elmondta, hogy az esemény – bár gerincét a 6 tematikus helyszínen vetített hazai és nemzetközi természet- és dokumentumfilmek, animációs, tudományos és expedíciós filmek adják – mára egy a régióban is egyedülálló komplex természet- és környezetvédelmi programmá nőtte ki magát. 2019-ben a megszokott kísérőrendezvényeken túl (természet- és környezetvédelmi vásár, Trash Art Magyarország szoborkiállítás, Jam for Nature koncertek, Varázslatos Magyarország fotókiállítás stb.) számos újdonság várható. Ezek közé tartoznak a közönségtalálkozók (például a „Másfélmillió lépés Magyarországon” alkotóival találkozhatnak a látogatók), illetve az Animációs sátor, ahol a gyerekek legnagyobb örömére egész nap animációs filmeket vetítenek majd. Az egyik legizgalmasabb kísérőrendezvénynek Máté Bence kültéri fotókiállítása ígérkezik, amely május 4. és június 9. között tekinthető meg a Gödöllői Királyi Kastély parkjában.


Székelyhidi Tamás kitért arra is, hogy 2019-ben a Fesztivál kiemelt témája a víz, amelyre a Fesztiválon meghívott több mint 300 magyar alkotó (fotósok, képzőművészek, filmesek, zenészek) jelentős része reflektál valamilyen módon. Többek között megtekinthető lesz ifj. Lőrincz Ferenc víz alatti fotóiból összeállított kiállítása, valamint külön a víz témáját feldolgozó filmekből (elsősorban a vízhiányra, vízszennyezésre reflektáló alkotásokból) is lesz vetítés. A parkban pedig két versenyen kívüli Trash Art szökőkút kerül felállításra.
A Fesztivál idén több évfordulós esemény előtt is tiszteleg. Ezek az alábbiak: – 40 éves a Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat – 40 éve hunyt el Öveges professzor – 50 éves a Pilisi Parkerdő Zrt.
A Trash Art Magyarország 2019 pályázatra – melynek a témája szintén a víz volt – több mint 70 nevezés érkezett. Az előzsűri által legjobbnak ítélt alkotások (amelyek már megtekinthetők a weboldalon) a Fesztiválon mutatkoznak be először egy kiállítás formájában. A Trash Art Magyarország alkotóinak az alapanyagot a hulladékgazdálkodási közszolgáltatókon kívül olyan cégek biztosítják – támogatva ezzel a programot és megerősítve elköteleződésüket az újrahasznosítás mellett – mint a Heineken Hungária Zrt. és a Hankook Tire Magyarország, amelyeknek képviselői a sajtótájékoztatón is felszólaltak.
A sajtótájékoztatót a Filmdzsungel Stúdió „Akcióban a természet őrzői” c. 8 részes filmsorozatának ősbemutatója követte, amely a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak mindennapjaiba enged bepillantást. A vetítésen részt vettek a film megvalósulását támogató szervezetek képviselői, a film alkotói, szereplői és családtagjaik, valamint a természet védelme iránt elkötelezett érdeklődők.
A vetítést közönségtalálkozó zárta, amely hangulatában előre vetítette az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, ami május 24-26. között várja a filmek és a természet rajongóit.
A Fesztivál fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.
A Fesztivál vetítési programja – és a filmek trailerei – május közepétől érhetők el a Fesztivál weboldalán.


www.godollofilmfest.com                                    www.trashart.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top