Close

A Műcsarnok turistahívogató programjai

A magyar fővárosba látogató turisták felé nyitna programjaival a Műcsarnok.

Bán András, a múzeum vezető kurátora az intézményben tartott sajtóértekezleten hangsúlyozta: a Műcsarnok évek óta stabil költségvetéssel és központi elhelyezkedésével jó helyzetben van ahhoz, hogy a jelenleginél több külföldi turistát vonzzon be kiállításaira. Az előrelépéshez azonban jobb együttműködésre lenne szükség a budapesti kiállítóhelyek között, és Bécshez hasonlóan létre lehetne hozni egy minden fővárosi múzeumot bemutató egységes internetes oldalt is. Ugyancsak általános probléma, hogy a magyar múzeumok nem terveznek évekkel előre, ezen a Műcsarnok is szeretne túllépni. Véleménye szerint, ahhoz, hogy egy magyar intézmény felkerüljön a nemzetközi turisztikai térképre, jól meghatározható, saját arcélre van szüksége. A 2017-ben több mint 130 ezer látogatót vonzó Műcsarnok esetében ez egyrészt a kortárs magyar művészek alkotásainak bemutatása, másrészt a múzeum kiállításainak évek óta visszatérő motívuma, hogy mihez kezd az emberiség a világgal.
A Műcsarnok 2018-as programjából Bán András a világhírű amerikai fotográfus, Sandro Miller május 13-ig látogatható, Malkovich, Malkovich, Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című tárlatát, valamint a Rejtett történetek című őszi kiállítást emelte ki, amely a modernitással szemben alternatívát kereső kortárs művészek alkotásaiból válogat.
A 2018-as népművészeti Nemzeti Szalon koncepcióját Beszprémy Katalin kurátor ismertette. A tárlat tizenkét teremben a kortárs népművészet sokszínűségét igyekszik bemutatni a táncházmozgalom elindulásától egészen napjainkig, a 21. századi ember számára is szerethető, viselhető, használható népművészeti alkotásokra helyezve a hangsúlyt. A kiállítás ideje alatt a látogatók ki is próbálhatják a kézművesség fortélyait és különleges hangszereket is megszólaltathatnak.


Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) igazgatója örvendetesnek nevezte, hogy a 2017-ben több mint 10 millió regisztrált, kereskedelmi szálláson eltöltött vendégéjszakával Budapest turizmusa „bravúros” évet zárt. A tavalyi nem regisztrált vendégéjszakák számát további 5 millióra becsülik. Elmondta azt is, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivált záró köztéri esemény, a promenád a Műcsarnokhoz érkezik. A több száz hivatásos és amatőr táncos, énekes, zenész a város központi helyszíneiről – Fővám tér, Városháza park, Szent István tér – indul, és az Andrássy úton haladva az Operánál, a Liszt Ferenc téren és a Kodály köröndön a visegrádi országok tánchagyományai elevenednek meg. A Hősök terére érve a promenádot egy nagy összművészeti produkció zárja, mely a Műcsarnokban ugyanezen a napon nyíló kiállítás felvezetője.
Bognár Mária

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top