Ring Magazin

Péntek, 2019. Január 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Országjáró ORSZÁGJÁRÓ Újra szabadon „Hans” és „Kurszán”, a két felgyógyult parlagi sas

Újra szabadon „Hans” és „Kurszán”, a két felgyógyult parlagi sas

E-mail Nyomtatás PDF


2017 nyarán és őszén Ausztriából és a Hevesi-síkról három sérült parlagi sas került a jászberényi Sasközpontba, közülük kettőt a sikeres gyógykezelésüket követően az elmúlt hétvégén engedtek vissza a természetbe. A madarak sorsát a hátukra szerelt jeladók segítségével követik nyomon a szakemberek. 


Tavaly június 5-én a Burgenlandban a BirdLife Austria szakemberei egy viharban leszakadt fészek alatt három parlagisas-fiókát találtak. Az egyik egészséges madarat még rögtön a baleset után vissza tudták tenni egy másik fészekbe, ahol a pótszülők és a két mostohatestvér befogadták. A másik két madár hosszabb állatorvosi ellátásra szorult. Az osztrák és a magyar szakemberek októberben úgy döntöttek, hogy a jászsági Sasközpontba szállítják a madarakat, mivel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) által közösen működtetett intézmény rendelkezik a régióban az egyik legjobb feltételekkel a sasok sikeres vadröptetéséhez vagy hosszú távú tartásához. Az egyik mentésre szoruló fióka súlyos szárnysérülést szenvedett, így előreláthatólag a Sasközpont állandó lakója lesz.
A másik fióka lábtörését sikeresen kezelték, így mostanra elengedhetővé vált. Ezt a madarat az azonos keresztnevű megtaláló és a kezelő állatorvos tiszteletére „Hans”-nak nevezték el az osztrák kollégák.
A harmadik madár, akit megtalálói „Kurszán”-nak neveztek el, szeptember 5-én került kézre. A fiatal parlagi sast, mely egy közeli fészekből repült ki korábban, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szakemberei találták meg a Hevesi-síkon egy kútba esve. A rendkívül legyengült állapotban levő madarat szintén a Sasközpontba szállították, ahol több hónap alatt lehetett megfelelő állapotba hozni a mostani elengedéshez. A madár kútba kerülésének körülményei és az általa ott töltött idő nem ismert, de nem lehet kizárni, hogy emberi „segítséggel” került oda, mivel a közelben előkerült elpusztult jeladós fészektestvére is, amelyről az adót ismeretlenek levágták.


A két gyógyult madarat a XV. Országos Sasszinkron és a IV. Sas Nap keretében engedték el a Sasközpont melletti gyepen 2018. január 13-án, ahol a közelben két ideiglenes természetvédelmi sasetetőhely is működik. Mindkét madár hátára műholdas jeladót szereltek a szakemberek, így a természetbe történő visszailleszkedésük és további sorsuk is nyomon követhető lesz.
A kárpát-medencei közös parlagisas-védelmi programot az Európai Unió támogatja a PannonEagle LIFE projekt (LIFE15NAT/HU/000902) keretében

Forrás.MME  Fotó:Császár Zsuzsanna és Horváth Márton

 


(3 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amio 20181206 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 295 vendég böngészi

bav logo kicsi banner