Ring Magazin

Csütörtök, 2020. Január 23.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Programok Újabb festett gépek a RepTárban

Újabb festett gépek a RepTárban

E-mail Nyomtatás PDF

Újabb díszfestésű gépekkel bővül a RepTár flotta! A forgószárnyas szekció egészül ki „Csőrike II”-vel és a „Szarvastehén”-nel.


A repülőeszközök díszfestése nem újkeletű jelenség. Nyugat-Európában több évtizedes múltra tekint vissza a helikopterek és a merev szárnyas repülőgépek egyedi díszítése. Hazánkban a rendszerváltást követően vált lehetővé a légierőben rendszeresített típusok különleges festése.
A 1904-es oldalszámú, legendás MiG-21-es vadászgép, „Cápeti” volt az első 1992-ben, amely a terepszínű festését lecserélte egy feltűnőbbre. A helikoptereknél a 117-es oldalszámú Mi-24-es „Csőrike” a millennium évében kapta meg „sas tollait”, mely kamuflázsnak is tökéletes volt.
Az alkotója Simkó Zsolt munkája során airbrush technikát alkalmazott.
A végeredmény mindenkit lenyűgözött, ezért a 2007-es kecskeméti nemzetközi repülőnapra készülő újabb forgószárnyas díszfestését is rábízták. A 714-es Mi-24-es helikopter festésének alapjául a típus NATO kódneve „Hind”, azaz „Szarvastehén” szolgált. A magyar nemzeti színek is hangsúlyosan megjelentek a gépen, leglátványosabban repülés közben voltak láthatóak: piros-fehér-zöld kokárdát formáztak a forgószárnylapátokon. 2010-ben újabb különleges festésű Mi-24-es mutatkozott be a repülőnapon. Simkó Zsolt 10 éves retuspisztolyos gyakorlattal a háta mögött, jobb minőségű festékek és modernebb technikai eszközök birtokában újra alkotta a „ragadozómadarat” és a 716-os oldalszámú Mi-24V típusra festve megszületett „Csőrike II”.
2019. november 19-étől mindhárom díszfestésű harcihelikopter feltűnik a RepTár udvarán. Az újonnan érkező gépek a fegyvertartó félszárnyak és forgószárnylapátok nélkül érkeznek, melyek később természetesen kiszállításra és felszerelésre kerülnek és végleges helyüket, előreláthatólag
jövő év tavaszán foglalják el „Cápetiék” mellett.
www.reptar.hu

 


(3 értékelés)
 

Megjelent A Mi Otthonunk decemberi száma

amiocimlap201912 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 28 vendég böngészi

bav logo kicsi banner