Close

Isten éltessen, Guba István

1938.augusztus 29-én született Guba István, sajnos már lehet közöttünk… Maga mögött hagyta gondolatait, verseit megsárgult, néhol gyűrött papírlapon … a gondolkodó, érző lelkét. Zseniális elméjéből a tudomány terén is többet hagyott volna, de oly korban élt, ahol az egyéni szavak, vélemények és meg nem értett érzések miatt félre állították a szabadon gondolkodókat. 

Levelek, versek, egy-egy cetli, képeslapok, vagy hosszas írások gondolatokról, érzésekről…Ennyi maradt szerető, hű társának Guba Istvánné Juhász Máriának, aki egyetlen szerelmének, egyetlen álmát megvalósította és kiadatta írásait. Örökül hagyva mindenkinek, hogy tanuljon, gondolkodjon, érezzen ebben a szabad, de folyamatosan üresedő világban.

 

A fénnyel, gondolatokkal, érzésekkel teli világot sugároz a három megjelent kötet:

T.A. Guba István:

Alig szerelem
Platán szerelem
Szerelem misztériuma

Guba Mari gyászában emlékezésbe merülve összeállította a három kötetet. Életéhez és szerelméhez hűen mindent megmozgatott, hogy mindenki kapjon egy szeletet egy ragyogó elme gondolataiból. És egy percre álljon meg…. mélylélegzettel érezzen…érezzen és adjon, mert csak az ad igazán, aki maradandó értéket teremt! Ami túlél minden kort és gondolatot….

Guba Mari:

Pár gondolat Guba Istvánról, egyéni kultúrájáról, mely „félretett kultúra” az övé – hisz poszthumusz jelet meg a három kötete.

A 60- as években a társadalmi kultúrának az Ő egyéni kultúrája nem felelt meg. Guba István művei, filozofikus gondolatai szerint: „Ő elöljáró”. Hiszen tudjuk, minden korszaknak vannak meg nem értett Elöljárói, mint például J.S.Bach (1685-1750) csak a 18. századtól ismerik el műveit.
Csontváry (1853-1919) Párizsban elismerik – nálunk elmebetegnek mondták. Saját kora lehetetlenné tette, utolsó napjaiban szilván tengette életét. Ma már a legnagyobb Naput festő!
Kondor Béla (1931-1972) majdnem éhen halt, munkáit csak 64-65-ben állíthatta ki. Ma már elismert festő.

Valóban minden egyéni kultúra Titok, de ezek a titkok, egyéni gondolatok vitték előbbre a mindenkori kultúrát. Ők adták a pluszt, a különlegeset, – azokat a teremtő gondolatokat, melyek újabb gondolatokat inspirálnak….
Említeném Hamvas Bélának szeretett írását, aki azt mondta:” az Életnek, akkor van értelme, ha feláldozzuk azt.” – Guba Istvánnak az egész élete áldozat volt….

Guba István ma lenne 80 éves, írásaival örökké velünk marad.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top