Close

Börtönőrök a pályán

bvvizsgaszerda

400 büntetés-végrehajtási felügyelő fejezte be tanulmányait a napokban Budapesten és Nyíregyházán. A fiatalok haramosan az ország különöző börtöneiben kezdhetik meg munkájukat. A Belügyminisztérium által meghírdetett új életpálya modell képzésre országs zerte hatezren jelentkeztek.

Új szempontok alapján szeretné megítéltetni a a büntetés végrehajtásban dolgozókat a Belügyminisztérium. Az új Börtönkódex meglakotásával a bv. intézmények dolgozóinak munkaköre megváltozott. Nem csupán a fogvatartottak felügyelete, a rendvédelme a cél, hanem a szabadulás utáni egézségesebb integráció elősegítése és a börtönön belüli élet kialalítása is.

A szakmai képzés 22 hétből állt, ebből 5 hetet bv intézményekben töltöttek el a hallgatók. S hogyan és miért lehet szakmailag csábító egy fiatal számára a büntetés-végrehajtási felügyelői munka? A belügyminisztérium 2015-ben hírdette meg új életpálya modelljét, melynek fő koncepciója a biztos megélhetés és a kiszámítható előmenetel, valamint a belügyminisztériumi állományba kerülés. Országszerte toboroztak a rendészeti pályára, melyek közül egyik a börtönök munkatársainak képzése. A jelentkezők jogi és bünügyi ismereteket tanulnak, pszichológiát hallgatnak, önvédelmi órákat kapnak és kiemelt testnevelést, valamint a lőfegyverekkel való bánásmódót is szerepel az órarendjükben majd.

A hivatásos életpálya modellel a rendvédelmi pályák iránti társadalmi megítélésén is javítani szeretné a Belügyminisztérium. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top