Close

Titkos adatgyűjtés – Filmre viszi Edward Snowden sztoriját Oliver Stone

Filmre viszi Edward Snowdennek, az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos lehallgatásait kiszivárogtató informatikusnak a sztoriját Oliver Stone.
    A legendás amerikai filmrendező – akinek egyebek mellett olyan világhírű mozik kapcsolódnak a nevéhez, mint A szakasz, a Született gyilkosok és a JFK – nagy költségvetésű thrillert rendez a The Guardian újságírójának, Luke Hardingnak a könyve alapján arról, hogy milyen szerepet játszott Snowden az NSA kiterjedt megfigyelési programjának leleplezésében.
    A brit lap hétfői cikke szerint az Oscar-díjas Oliver Stone – aki korábban egyebek mellett vászonra vitte a Kennedy-gyilkosságot, a Watergate-botrányt, a vietnami háborús konfliktust és a Bush-kormány terrorellenes háborúját – az adaptációval várhatóan ismét nagy vitát fog kavarni a NSA-kiszivárogtatás ügyében.
    „Ez a jelenkor egyik legnagyobb sztorija” – nyilatkozott a 67 éves Stone, aki igazi kihívásnak tartja a történet megfilmesítését. Stone korábban hősnek nevezte Snowdent.
    A film a tervek szerint a több ezer titkos dokumentumot kiszivárogtató Snowden élményeit veszi alapul. Az NSA korábbi informatikusa a The Guardian egykori munkatársának, Glenn Greenwaldnak adta át a tömeges amerikai kormányzati megfigyelésről szóló dokumentumokat 2013 nyarán.
    Az információk napvilágra kerülése világszerte nagy felzúdulást váltott ki, az Obama-kormány védekezésre kényszerült, John Kerry külügyminiszter később úgy nyilatkozott, hogy az NSA megfigyelési programja túl messzire ment, vissza kell szorítani. Az Oroszországban átmeneti menedéket kapott egykori amerikai informatikus sorsa azonban továbbra is bizonytalan, ha hazatérne, akár 30 éves börtönbüntetésre is ítélhetnék.
    Luke Harding könyve – A Snowden-akták: a világ legkörözöttebb emberének igaz története – idén jelent meg. Ebben a huszonéves informatikus, az elkötelezett republikánus Snowden portréját rajzolja meg, akinek libertárius értékei mind inkább összeütközésbe kerülnek a kormány megfigyelési programjával.
    Alan Rusbridger, a The Guardian főszerkesztője azt mondta, hogy Snowden „egészen egyedülálló” története, valamint az általa kiszivárogtatott példa nélküli dokumentumok örökre megváltoztatták azt, amit eddig a kormányzat és technika kapcsolatáról gondoltunk.
    Az európai koprodukcióban készülő filmet 2014 végén kezdik forgatni.
    Az amerikai Politico hírportál megjegyezte, hogy Oliver Stone filmje nem az egyetlen, amely meg fogja örökíteni Snowden történetét. Michael Wilson és Barbara Broccoli lesz a producere – hozzájuk kötődik több James Bond-film – annak a filmnek, amelyet Glenn Greenwald hasonló témájú könyvéből (Nincs hová rejtőzz) terveznek forgatni.

Forrás: MTI/http://www.theguardian.com/film/2014/jun/02/edward-snowden-nsa-film-oliver-stone

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top