Ring Magazin

Péntek, 2018. November 16.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér

Szárnyalnak a lakásárak

 Szárnyalnak a lakásárak

A több éve tartó ingatlanpiaci fellendülés mára az ország minden pontjára kihat. A jelenség legnépszerűbb példája Budapest, ahol az átlagos négyzetméterárak idén augusztusban elérték a 700 ezer Ft/m2-t is. A legnagyobb mértékű növekedés azonban nem mindig a fővárost érinti. Például idén augusztusban a téglalakások esetében a dobogós helyeket a vidéki nagyvárosok foglalják el.


A 2018-as lakáspiaci bumm

Az ingatlanpiaci áremelkedések hazánkban minden ingatlantípusra kiterjednek, de főként a téglalakások esetében figyelhetőek meg. Eger városában például átlagosan csaknem 60 ezer forinttal drágábban juthatunk hozzá egy négyzetméterhez, mint januárban. Így jelenleg az egri téglalakásokat átlagosan 347 ezer Ft/m2-es áron kínálják.

Ennél kevesebb, 12-17 százalékos változás figyelhető meg Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen és Budapesten is. A fővárosban szintén emelkedés figyelhető meg, ahol a téglalakások átlagos négyzetméter árai az év elején 630 ezer Ft/m2-ről indultak és augusztusra a 700 ezer Ft/m2-t is meghaladták.

A vizsgált nagyvárosok közül Sopronban, Szegeden és Veszprémben csak egy számjegyű volt a növekedés mértéke, az itt eladásra kínált téglalakások átlagos négyzetméter árai augusztusban 356 és 456 ezer Ft/m2 között mozogtak.

Albérletárak az egekben


Az elmúlt évben az albérletek árai is emelkedtek. Az élen járó fővárosunkban január óta 18%-kal változtak az átlagárak, így a legmagasabb, 3557 Ft/m2-es átlagáron a budapesti albérleteket kínálják. A második legnagyobb mértékű változás eddig Sopronban volt tapasztalható, ahol egy négyzetméter bérlése 300 forinttal emelkedett az év elejéhez képest.

Jelenleg legolcsóbban A vizsgált városok között Egerben vehetünk ki lakást, méghozzá átlagosan 1500 forintért négyzetméterét. Kis különbségekkel a középmezőnyt Kecskemét, Debrecen és Szeged kiadó lakásai alkotják, itt az albérletek átlagos négyzetméter árai 1900-2200 Ft/m2 között alakulnak.


Magasak az ingatlanárak világszinten is

A számunkra sokszor elérhetetlennek tűnő hazai ingatlanárak a világ viszonylatában nem is olyan magasak. Az USB Global Real Estate Indexe összegyűjtötte azokat a nagyvárosokat, ahol nevetségesen drága árakkal találkozhatunk és érdemes felkészülni a visszaesésre. A kutatás során 20 nagyvárost vizsgáltak meg, amelyek tekintetében 2012 óta átlagosan 35%-kal emelkedtek az ingatlanárak.

Az első hat helyen Hong Kong, München, Toronto, Vancouver, Amsterdam és London áll. Amennyiben Hong Kongban szeretnénk ingatlanba fektetni, 22 évet kellene dolgoznunk ahhoz, hogy egy 60 m2-es lakást megvásárolhassunk, ugyanezt Londonban 15 év munka után tehetnénk meg. Ráadásul mindez pedig úgy értendő, mintha átlagkeresetünk 100%-át kizárólag lakásvásárlásra használnánk fel. A középmezőnyben található többek között Párizs, Frankfurt, Sydney, Tokyo és New York is. A vizsgált városok közül legkisebb mértékben a milánói ingatlanárak emelkedtek, ahol egy 60 m2-es lakás megvásárlását 6 év munka után engedhetnénk meg magunknak.

Forrás: ingatlannet.hu

 

Riasztó adatok a bolygónkról

Riasztó adatok a bolygónkról

A Természetvédelmi Világalap (WWF) világszerte október 30-án megjelent Élő bolygó jelentése szerint a következő két &eac...

A német sajtó vegyesen értékeli Angela Merkel döntését

A német sajtó vegyesen értékeli Angela Merkel döntését

Eltérően értékelték a német sajtó vezető orgánumai keddi kommentárjaikban Angela Merkel kancellár döntését a Kere...

Fokozza koordinációs tevékenységét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

 Fokozza koordinációs tevékenységét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül elkezdte munkáját az ’élelmiszeripari koordinátor-hálózat’ valamint megjelen...

Európai Friss Kalandok

Európai Friss Kalandok

Fél millió embernek hívták fel a figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára az Európai Fri...

Média Építészeti Díj 2018

Média Építészeti Díj 2018

Idén 14. alkalommal rendezi meg a Média Építészeti Díját (MÉD) az Építészfórum, Magyarország vezető onli...

Komoly ára lenne a Brexit-megállapodás elmaradásának

Komoly ára lenne a Brexit-megállapodás elmaradásának

A brit számvevőszék feladatait ellátó független parlamenti testület szerint komoly ára lenne, ha Nagy-Britannia EU-tagsága a kilép&eacut...

Európa a nemzetek hazája

Európa a nemzetek hazája

Akik az Európai Unióból európai birodalmat akarnak gyúrni, mind bevándorláspártiak - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök ...

Építési Piaci Prognózis 2019-2022

Építési Piaci Prognózis 2019-2022

2018. november 20-án a Kortárs Építészeti Központban kerül nyilvánosságra immár harmadszor a független, középt&a...

Kékcédulás választások Bajorországban?

Kékcédulás választások Bajorországban?

A lelkes szavazatszámláló önkéntes demokraták ily módon védik országukat a jobboldali veszedelemtől, szem előtt tartva Adenauer kancel...

A kölni mecset és a budai türbe

A kölni mecset és a budai türbe

Erdogan szultán az elmúlt pár hónapban végiglejtette a világpolitika összes jelentős állomását. Noha nem szívesen l&aacu...

Oldal 1 / 1292

Megjelent A Mi Otthonunk novemberi száma

amio 2018nov 

Bővebben az Otthon rovatban

Média a médiában

02.ecs.mediacimlap02.fz.mediaringor ring01.kg.media01.orkeny.media04.mzmedia

A sajtót, a nyilvánosságot és a valódi sajtót egyre inkább háttérbe szorító közösségi platformokat vettük nagyító alá összeállításunkban. Mi a hír, mi a vélemény és hol szentség, azaz a hitelesség. Hihetünk-e még a médiának? Kinek, minek, hogyan, miért, mikor? Az újságnak, a tévének, a világhálónak, a közösségi oldalaknak? Erre kerestük a választ. A fotókra kattintva tallózhatnak cikkeink között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 569 vendég böngészi

bav logo kicsi banner