Ring Magazin

Hétfô, 2017. December 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Országjáró Építészet
ÉPÍTÉSZET

Egy magyar építész kalandos élete Sanghajban

Egy magyar építész kalandos élete Sanghajban

Épülete ép olyan meghatározó Sanghajban, mint az Eiffel torony Párizsban. Hudec László magyar építész, 1918. októberében, különös körülmények között szökött Kínába és talált magának állást egy amerikai építész irodában. Legnevesebb építésze lett  kína legnagyobb ipari városnak.

Hudec László számos kaland után került Kínába és telepedett le Sanghajban. Besztercebányán született, a budapesti Műegyetemen tanult,1914-től már a Magyar Királyi Építészkamara tagja volt. Fiatalon, 1916-ban lábsérülést szenvedett az I. Világháborúban, így az orosz hadsereg foglyul ejtette és egy szibériai fogolytáborba került. Építész képzettsége mentette meg - az orosz állam ugyanis szakember hiánnyal küzdött, így nagy hasznát vették a tehetséges Hudáknak, aki tökéletesen megtanult itt oroszul is. Ám ez is kevés volt ahhoz, hogy az egészsége megőrzödjön a kegyetlen szibériai vidéken. Tifuszt kapott, majd leggyengült állapotában eltörte a másik lábát is, így az orosz hadifogoly vezetés szabadulni igyekezett tőle. A dán Vöröskereszt egyik szerelvényére rakták fel, amely hadirokkanatakat szállított. A vonat azonban a közelben dúló harcok miatt hosszan vesztegelt a Kínai határ közelében, hetekig nem indult tovább. A Vöröskereszt szakszerű ellátásának köszönhetően Hudec felerősödött, oly annyira, hogy néhány fogoly társával együtt megszökött a vonatról.

Egy hajtánnyal át Mandzsúrián

Egy hajtánnyal menekültek, hagyták el Oroszországot és jutottak el Észak-kelet Mandzsúriába. Itt sikerült hamis útlevelet szerezniük, amely már Kínába vagy Japánba is érvényes menlevélhez jutatta őket. Végül így jutottak el Sanghajba, ahol a dán misszió újra oltalma alá vette őket. Hudec a hamis papírokkal hamar talált állást magának, egy amerikai építész irodánál helyezkedett el. Ekkor még egy szót sem beszélt angolul,ám rövid időn belül megtanulta, a kínaival együtt. Ekkor már, az orosszal, a némettel és a szlovákkal és magyarral együtt hat nyelvet beszélt. 

Eredeti szándékai szerint nem akart Sanghajban maradni, minél előbb haza akart térni. Ám családja időközben a háború alatt elszegényedett, édesapja meghalt, így a hazavágyó motivációi lassan megszűntek. Megnősült és az amerikai építész iroda egyik legnevesebb és legtehetségesebb tagja lett Sanghajban. 1925-ben önálló céget alapította, L.E. Hudec néven.

1925-től 1941-ig mintegy 37, többségében még ma is álló és funkcionáló, nevezetes épületet tervezett Sanghaj városának. Az ikonikus  Park Hotelt, amely az 1980-as évekig a város legmagasabb épülete és szimbóluma is volt, a Sanghaji Nagyszínházat, a Joint Saving and Loan bank-épületét, a Baptista Kiadó és a Keresztény Irodalmi Társaság kombinált épületét, a posztmodern "Zöld Ház" épületsorát. Építészeti stílusa az 1920-as években divatos eklektikus, neoklasszicista stílustól egészen a modern art-decóig fejlődött, sanghaji, aktívan alkotó életszakaszában, 1918-tól 1945-ig. Hudec László - térítés nélkül - több vallási felekezet templomát is megtervezte Sanghajban.

1942-ben Sanghaj tiszteletbeli konzulja lett.

Menekülés Svájcba 

Ám 1947-ben újra fordult a sorsa, a kommunista hatalomátvétel után kegyvesztett lett Kínában, menekülnie kellett. Őrők lefizetésével, mindössze néhány bőrönddel menekült családjával. 1948 januárjában az SS President Polk fedélzetén családjával  elindultak Európa felé. Svájcban, Luganóban telepedtek le. Onnan Hudec Rómába ment, ahol újra egy különleges feladatot kapott: a Szent Péter sírját kutató nemzetközi csoport tagja lett.

Ez a munka alapvetően megváltoztatta életét; visszavonult az építészettől, Svájcból San Franciscóba települt át, s haláláig az Egyesült Államokban élt. Szívinfarktust kapott, 1958-ban elhunyt, szülőhelyén, Besztercebányán helyezték örök nyugalomra.

Legnevesebb épülete a Park Szálloda,( fotón) - Park Hotel Shanghai - 1931 márciusában tervezte, építése 1934 decemberére fejeződött be. 1984-ig az egész Távol-kelet legmagasabb épülete volt. 24 emeletével, hatalmas tömegével katedrálisként emelkedett ki Sanghai épületei közül. Korának legfejlettebb technikáját alkalmazta, a düsseldorfi acélgyárak termékét, króm-acél ötvözetét.

I. M. Pei Kína leghíresebb építésze, akkor határozta el, hogy ő is ezt a szakmát választja, amikor gyerekként elsétált a Hudec László tervezte Park Szálloda előtt.

 

Felhasznált fotók és források: Hudec Kultúrális Alapítvány, hudecproject.com 

 
ÉPÍTÉSZET

Média Építészeti Díj 2017

Média Építészeti Díj 2017

Piliscsabai családi házat, finnországi skanzenépület tervét és a Palatinus fürdő rekonstrukcióját ismerte el az újsá...

ÉPÍTÉSZET

A világ japánkertjeinek felújítására kertészeti szakértőket küld Japán

A világ japánkertjeinek felújítására kertészeti szakértőket küld Japán

Az elhanyagolt állapotba jutott japánkertek felújítására világszerte kertészeti szakértőket küld Japán. A kőhidakka...

ÉPÍTÉSZET

Média Építészeti Díj 2017

 Média Építészeti Díj 2017

Az idén 2017. szeptember 11-ig lehet anyagot küldeni a Média Építészeti Díjára, ahol a hagyományokhoz híven nemzetközi sza...

ÉPÍTÉSZET

Világelső lehet a magyar örökségvédelem

Világelső lehet a magyar örökségvédelem

A világ legjobb műemlékvédelmi helyreállításának járó nívódíjat egy magyar fejlesztés, a nemrégib...

ÉPÍTÉSZET

Kötet Baranya megye tájházairól, emlékházairól, népi épületeiről

Kötet Baranya megye tájházairól, emlékházairól, népi épületeiről

Kötet készült Baranya megye tájházairól, emlékházairól és népi épületeiről a Romanika Kiadó gondoz&aacu...

ÉPÍTÉSZET

Az elmúlt tíz év legkiemelkedőbb eredményei várhatók az ingatlanfejlesztési ágazatban

Az elmúlt tíz év legkiemelkedőbb eredményei várhatók az ingatlanfejlesztési ágazatban

Az elmúlt 10 év legkiemelkedőbb eredményét prognosztizálhatjuk az ingatlanfejlesztésben a 2016-os adatok és a 2017-es tervek ismeretében. A...

ÉPÍTÉSZET

Érdekes alkotások - lenne szívünk megenni?!

Érdekes alkotások - lenne szívünk megenni?!

Építészet? ! Kicsit meglepő kateória, de néhány mondat után mindenki megérti.
Ez történik, ha egy építész/d...

ÉPÍTÉSZET

Zöld területté, vagy csak zöld felületté alakul át a Ligetünk?!

Zöld területté, vagy csak zöld felületté alakul át a Ligetünk?!

Az Európai Unió a 2014-től 2020-ig tartó időszakra hirdette meg a Kreatív Európa: az európai kulturális és alkotói (művé...

ÉPÍTÉSZET

Vizsgálódjunk alaposan!

Vizsgálódjunk alaposan!

Ezt a 7 dolgot tegye meg, és nem fog többé utálkozva lemenni a pincébe!  Nyirkos, nedves falak, málló vakolat, repedések a falon… ...

ÉPÍTÉSZET

Tetők javítása és felújítása

Tetők javítása és felújítása

Ha elhanyagoljuk házunk tetőzetének rendszeres ellenőrzését, vagy a keletkezett apróbb hibák fölött szemet hunyunk, csak idő kérdé...

Oldal 1 / 9

Kína Európában - Budapesten

01kinaicsucs.nagy resize resizeselyemut resize resizekakas resize resizekinaiak resize resizerepter resize resizeparlament resize resize
Budapest középpont lett: Közép-Kelet-Európa és Kína legmagasabb rangú politikusai, pénzügyi, gazdasági vezetői találkoztak ép itt. Vonultak a delegációk, bénult a város, sokkolódott a sajtó, özönlöttek a hírek. Aláírták, elindították, megindul, elkészült, átadták, átvették. Összeállításunkban Kína és a csúcstalálkozó szerepét igyekeztünk összefoglalni. 3 nap számos cikk - képeinkre kattintva és oldalainkon tallózhatnak a beszámolók között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1126 vendég böngészi

bav logo kicsi banner