Ring Magazin

Hétfô, 2017. December 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Tudomány A tudomány műhelyei

A TUDOMÁNY MŰHELYEI

Tudomány - A TUDOMÁNY MŰHELYEI

Az alternatív tény hazugság!

Az alternatív tény hazugság!

Az álhírek terjedése komoly veszélyt jelentett már az MTA alapítása utáni évtizedekben is, de napjainkban még inkább az – mondta Lovász László, az MTA elnöke Jordániában, a 8. World Science Forum tudományos tanácsadással foglalkozó tematikus ülésén. A közösségi oldalaknak óriási a felelőssége, ugyanis elsődleges csatornái lehetnek az áltudomány terjedésének - emelte ki. A szervezők célkitűzése szerint a World Science Forum a tudományos módszerek és eredmények széles körű alkalmazásáról szóló önkritikus párbeszédek konferenciája. Találkozhatnak és tanácskozhatnak a kutatóintézetek, tudományos társaságok, akadémiák, nem kormányzati szervezetek képviselői, fiatal kutatók, újságírók, a tudománnyal foglalkozó miniszterekkel és tanácsadóikkal.

Lovász László így fordult a résztvevőkhöz: „Ha hiszünk a tudomány küldetésében, akkor nem elég kutatni, hanem meg kell győzni a nagyközönséget, a szavazókat, a politikusokat, a tanárokat, az újságírókat arról, hogy támogassák a tudományt, kérjék ki a kutatók véleményét, és tartsák tiszteletben a tudományos tényeket.” A World Science Forum egyik fő témája, hogy milyen módon jutnak el a tudományos eredmények a politikusokhoz és más döntéshozókhoz, érintett vállalkozókhoz. A 2017-es fórumon a kérdéskör kiegészült az „alternatív tények” problémájával is. Mint William Sutherland, a Cambridge-i Egyetem biológus kutatója elmondta: a udományos háttér fontos, egy 2014-es vizsgálat szerint az alanyok a döntések közel felén változtattak azt követően, hogy pontos tájékoztatást kaptak a tudományos háttérről, illetve a tényekről.

- A bizonyítékok szakértőkön keresztül juthatnak el a döntéshozókig. A tudományos tények ismeretében az a politikai döntéshozók felelőssége, hogy az általuk képviselt értékek és más szempontok ismeretében hogyan választanak a lehetséges megoldások közül – mondta William Sutherland. A tudás döntéshozókhoz történő eljuttatása nehéz feladat. A tudomány képviselőinek felelőssége, hogy a tudományos tények a számukra használható formában és megfelelő időben jussanak el a döntéshozókhoz.” 

 
Tudomány - A TUDOMÁNY MŰHELYEI

Csillagászat: magyar kutatók eredménye segíti a világ legnagyobb űrtávcsövének fejlesztését

Csillagászat: magyar kutatók eredménye segíti a világ legnagyobb űrtávcsövének fejlesztését

 

A 2018 végén felbocsátandó James Webb űrtávcső távoli csillagok, bolygórendszerek és galaxisok infravörös sugárz&aac...

Tudomány - A TUDOMÁNY MŰHELYEI

Korunk pestise

Korunk pestise


Terjed az autizmus, de mitől?
Az utóbbi évtizedekben meredeken emelkedett az autizmussal diagnosztizáltak száma, amit teljes egészében sem a nagyobb odafi...

Mentés

Kína Európában - Budapesten

01kinaicsucs.nagy resize resizeselyemut resize resizekakas resize resizekinaiak resize resizerepter resize resizeparlament resize resize
Budapest középpont lett: Közép-Kelet-Európa és Kína legmagasabb rangú politikusai, pénzügyi, gazdasági vezetői találkoztak ép itt. Vonultak a delegációk, bénult a város, sokkolódott a sajtó, özönlöttek a hírek. Aláírták, elindították, megindul, elkészült, átadták, átvették. Összeállításunkban Kína és a csúcstalálkozó szerepét igyekeztünk összefoglalni. 3 nap számos cikk - képeinkre kattintva és oldalainkon tallózhatnak a beszámolók között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1178 vendég böngészi

bav logo kicsi banner