Close

RepTár piknik

Bárki piknikezhet a repülők árnyékában a Szolnoki Repülőmúzeumban, a RepTárban július 8-án. A különleges családi nap számtalan érdekességgel várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

Lézeres raptor harcot lehet vívni a Pákozdi Katonai Emlékpark foglalkozásán, a Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület vizslái különleges kutyás bemutatót tartanak, melyhez kapcsolódhatnak a látogatók is. Lesz repcsis csillámtetkó és a látványos, majd 7 méter átmérőjű kooperációs ernyő is a magasba lendül. Egész nap lélegzetelállító fizikai kísérletezésben lehet élménye a látogatóknak a népszerű szertár oldal vezetőjével, Zsíros László Róberttel, akik például házi készítésű napenergiával működő hőlégballonját is bemutatja majd a nagyérdeműnek. Ezen kívül még számtalan élményben lesz része a vendégeknek, mint például drónbemutató, mászófal és „helikopter túra”. Inkább a repüléshez, semmint a katonáskodáshoz kerülhet közelebb az, aki felszáll a Darumadárra. Ezzel akár több 10 méteres magasságba lehet emelkedni, hogy mindenki úgy élhesse át a repülés élményét, akár egy madár. A drónok katonai alkalmazása több évtizedes, néhány éve már a civil életben is egyre inkább megtalálható. A pilóta nélküli repülő alkalmatosságok is bemutatkoznak a RepTár Pikniken. A Vagon Színpadon pedig bábelőadás zajlik majd, a RepTár fölött pedig helikopterek „húznak át”. Ahogy a rendezvény nevében is benne van, bárki leterítheti plédjét a MiG-ek árnyékában, piknikezhet a kiállított repülők között. A RepTár Piknik reggel kilenctől este hat óráig várja látogatóit, este nyolckor a Quimby koncertje zárja a napot, erre már megvásárolhatók elővételben is a jegyek a repülőmúzeum recepcióján.
A RepTár Piknik öt nagy leleplezést is tartogat: szombattól lehet hivatalosan is megtekinteni a múzeum legújabb kiállítási tárgyait. Az öt gép közül a legnagyobb név a MiG-29 sugárhajtású vadászrepülőgép, a „Nagyvas”. A típust az egykori szovjet légierő 1986-ban állította rendszerbe, elsősorban elfogó feladatokra, de földi célpontok támadására is alkalmas volt. Új látnivaló még a Mi-24D harci helikopter, a MIL Mi-4 helikopter, F–104G Starfighter sugárhajtású vadászrepülőgép és a CF–104G Starfighter.
Az elmúlt hónapokban a RepTár megkezdte a tárgyalásokat a nemzetközi partnerekkel, melynek eredményeképp július 8-án együttműködési megállapodást köt a krakkói székhelyű Lengyel Repülési Múzeummal. A lengyel társintézmény 1963-ban nyílt egy 1912-ben, még az Osztrák- Magyar Monarchia idején épített repülőtéren. Nagy múltú, rendkívül széles nemzetközi tekintéllyel és kapcsolatokkal bíró intézmény. A szerződésnek köszönhetően a RepTár ebbe a nemzetközi vérkeringésbe kapcsolódhat be. A két intézmény egyebek mellett ajánlja a másikat saját honlapján, közös európai uniós pályázatokon vesz részt, mint ahogy a nemzetközi szakkiállításokon is közösen jelenik meg, együttműködik kutatási- tudományos területen.
RepTár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top