Close

Magyar katolikus személyi plébánia Prágában

Egészen közönséges oka volt annak, hogy tavaly év közepe felé megismerkedtem a prágai magyar katolikus közösséggel: abban a templomban, ahova addig angol nyelvű misékre jártam, szörnyű volt a hangosítás, és állandó a gyerekricsaj. A kettő együtt ellehetetlenítette az angol nyelvű prédikációk megértésének halvány reményét is. Így a neten barangolva fedeztem fel, hogy magyar nyelvű misék is vannak a városban, a meglehetősen régen, 1351-ben felszentelt Szent Henrik templomban.

 

A tavalyi év fordulópont volt, hisz az addig lelkészségként működő közösség személyi plébániává alakult. Ennek megünneplésén magam is részt vettem.

A prágai magyar katolikus közösség dióhéjnyi története

Mielőtt rátérnénk arra, hogy pontosan mit is ünnepeltünk, és hogyan ünnepeltük, tekintsük át röviden a helyi magyar katolikus élet történetét! A rendszerváltás után rendszertelenül, később kevés résztvevővel ugyan, de havonta kerültek celebrálásra magyar katolikus misék Prágában. Ez azonban 2004-től, a miséket bemutató szerzetes távozásával együtt megszűnt. Majd a prágai katolikusok és magyar civil szervezetek többszöri kérésére 2016 júliusában újabb pap érkezett a városba, Balga Zoltán atya személyében. Azóta rendszeresen vannak magyar nyelvű katolikus misék a közel 2500 Prágában élő magyar és magyar ajkú lakos számára. (Megjegyzendő, hogy a katolikus mellett a református egyházközösség is tart magyar nyelvű istentiszteletet a városban.)

 

Katolikus személyi plébánia

Tavaly decemberben az addig lelkészségként működő magyar katolikus közösség személyi plébániává alakult. Mit is jelent ez? Egyfelől az eddiginél teljesebb jogi státuszt, más részről, ahogy Erdő Péter bíboros és prímás is rávilágított, ez fontos szerepet játszhat a csehországi magyarság nemzeti identitásának megőrzésében. A plébánia státuszához tartozó „személyi” jelző azt hangsúlyozza, hogy a hívek egy meghatározott csoportja számára létesült, jelen esetben a magyar nemzetiség számára. A legtöbb plébánia ugyanis a meghatározott területhez tartozó emberek számára intézményesül.

Ünnep

 

 

 A személyi plébániává alakulás megünneplése egy vasárnapi szentmisével kezdődött, melyet többek között a már említett Erdő Péter magyarországi bíboros és prímás, valamint Dominik Duka csehországi bíboros is celebrált. Ezt követően rövid, de annál igényesebb ünneplésen vehettünk részt az Autoklub termeiben. Elsőre megütötte a fülem az Autoklub szó: egy autószerviz kihalt termét vizionáltam magam elé, sivár, hangárszerű teremben. A valóságban azonban ez egy impozáns épület, külön díszteremmel és ebédlővel. Az ünnepi beszédek után néptánc, és a közösség életéről szóló prezentáció következett. Végül egy kiadós svédasztalos, ugyanakkor magyaros ebéddel zárult az alkalom.

 

 

 A katolikus közösség Prágában


A csekély személyes tapasztalatom alapján, valamint a közösség honlapját figyelve jogos volt ez az “előléptetés”, hiszen élő és valóban aktív közösségről van szó, szentmisék utáni agapéval (szeretetlakomával), ahol a hívek jobban megismerhetik egymást, továbbá cserkészcsapattal, valamint ifjúsági csoporttal, ahol a közös hitéleti elmélkedéseken kívül baráti összejövetelekre is sor kerül. Azok számára, akik gyerekkorukban nem részesültek hitoktatásban, vagy felnőtt fejjel fel akarják eleveníteni és újra átgondolni az ott elhangzott ismereteket, felnőtt hittan is rendelkezésre áll. Nem rendszeres, ugyanakkor további fontos események is történnek a közösség életében, például 2017 decemberében Áder János köztársasági elnök koszorúzta meg Esterházy János, a szlovákiai magyarság két világháború közötti vezetőjének prágai emléktábláját.

 

Azt hiszem, a személyi plébániává válás egy jelentős mérföldkő volt abban a fontos küldetésben, melyről így ír Balga Zoltán atya, a közösség plébánosa és talán legaktívabb karaktere:


„(…) meglátásom szerint küldetésem fő feladata mellett – mely a hívek lelki vezetése – jó, ha bizonyos nemzetstratégiai szempontok is megjelennek munkámban. Munkám párhuzamos velejárója hosszú távon akár egyfajta nemzeti, magyar kisebbségi közösségformáló erő létrejötte is lehet. Szeretném az itt élő magyar híveket hitükben és nemzeti identitásuk megélésében bátorítani és segíteni.”

  

Forrás, képek forrása:

http://katolikus.cz/
https://www.facebook.com/Pr%C3%A1gai-Magyar-Katolikus-Pl%C3%A9b%C3%A1nia-1769510549979963/
http://felvidek.ma/2017/12/szemelyi-plebania-lett-az-eddigi-pragai-magyar-katolikus-lelkeszseg/
Fajd János fotói az ünnepségről, saját képek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top