Close

„Ugatni” kezdenek a vonatok Japánban

Fotó: revistajaraysedal.es

A közlekedési hatóságok Japánban érdekes, de különös programot indítottak a balesetek elkerülése érdekében ott, ahol a vonatok útjuk során olyan állatokat ütnek el, mint a szarvasok.

Az ötlet egyszerű, de különös: a vonatok olyan hangokat adjanak ki, amelyek az állatok üvöltéseit vagy a kutya ugatását utánozzák.
Legalábbis a szándék az, hogy az állatok az erdőben, amikor a hangot meghallják, távol maradjanak a sínektől. A kezdeményezés már meg is térült a tokiói Vasúti Műszaki Kutatóintézet szerint, az ilyen típusú balesetek 40%-kal csökkentek.
A javaslatnak van tudományos alapja is, mivel az intézet szerint a szarvasok hangot adnak ki (bőgnek), amikor észlelik a veszélyt, hogy a többieket figyelmeztessék. Ezért ha a vonat üvölt (bőg), vagy ugat, annak ugyanaz a funkciója van: a környéken tartózkodó szarvast figyelmeztetni lehet és elmenekülhet, így elkerülve a véletlen ütközéseket.
A program még mindig kísérleti fázisban van, de az eddigi eredményeket figyelembe véve várhatóan fokozatosan kiterjesztik.

elsiglodedurango.com.mx

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top