Ring Magazin

Hétfô, 2017. December 18.
Szöveg mérete
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Hír és hátTér Külföld Kínai vélemények a csúcstalálkozóról

Kínai vélemények a csúcstalálkozóról

E-mail Nyomtatás PDF

kinaicsucs.delegacio01

Li miniszterelnök Magyarországra látogatása fontos a kínai vezetők számára - fogalmazta meg a kínai sajtó és kiemelte: az első, ilyen magasszintű diplomáciai út volt ez, melynek során kínai miniszterelnök Magyarországra látogatott. A Kína-Közép-Kelet Európa szövetség hivatalos kínai oldalán kitérnek még arra, hogy ez út és annak eredményei messzemenőkig illeszkednek a Kínai Kommunista Párt 19. kongresszusán elhangzottakhoz. Meglátásuk alapján a kínai-magyar kapcsolatok a történelem legjobb időszakába léptek.  

A Magyarországon megrendezett csúcstalálkozó a kelet-közép-európai országokkal való együttműködés létrehozásának ötödik évfordulója, nagy jelentőségű a 16 + 1-es együttműködés fejlesztéséhez és a Kína-EU átfogó stratégiai partnerség előmozdításához - írja a chine.ceec.

A kétoldalú kereskedelem Kína és a közép-kelet-európai országok között tavaly 58,7 milliárd dollárra nőtt. Li miniszterelnök mostani magyarországi látogatásának különös nagy hangsúlyt adtak Kínában, kiemelve, hogy a két ország egy új, átfogó stratégiai partnerségre készül. Ezt lehetett már előrejelezni ez év májusában is, Orbán Viktor kínai látogatás alkalmával. 

Magyarország nagy jelentőséggel bír a térségében és aktívan részt vállal a 16 + 1-es együttműködésben - idézi az oldal Wang, kínai külügyminisztert hozzátéve, hogy a mostani találkozók elősegítik a kétoldalú kapcsolatok további elmélyítését.

Li Chenggang kínai kereskedelmi miniszter asszony pedig kijelentette: Kína és Magyarország közötti gazdasági együttműködés soha nem volt még ilyen jó a történelem során. A kétoldalú kereskedelem 2016-ban elérte a 9 milliárd dollárt. Eközben Magyarország elnyerheti Kelet-Közép-Európában a legnagyobb befektetéseket Kínától a vegyi anyagok, a kommunikáció, a gépjármű ipar, a logisztika és a pénzügyek területére.

Kiemelte még, hogy Kína és Magyarország komoly lépéseket tett az együttműködésre a kultúra, az oktatás, a sport, a turizmus és a hagyományos kínai orvoslás területén is. 

A Kínai Kommunista Párt XIX. Országos Kongresszusa megfogalmazott egy nagy tervet és egy cselekvési iránymutatást Kína jövőbeli fejlődéshez - hangsúlyozta  Li miniszterelnök és hozzátette: egy nyitottabb és virágzóbb Kína minden bizonnyal egyre több lehetőséget kínál majd a világ minden országába, ideértve Magyarországot is.

Címlap fotó: Magyarországon élő kínaiak köszöntik az Andrássy úton áthaladó miniszterelnöki konvojt / MTI

(A kínai delegáció egy tagja magyarországi elismerést vehetett át a KKKE csúcs alkalmával. A kínai jegybank elnök, az Euro magyar atyjáról, Lámfalussy Sándorról elnevezett nemzetközi hírű magyar elismerést kapta. A díjról és hátteréről itt olvashatnak magazinunkban.) 


(2 értékelés)
 

Kína Európában - Budapesten

01kinaicsucs.nagy resize resizeselyemut resize resizekakas resize resizekinaiak resize resizerepter resize resizeparlament resize resize
Budapest középpont lett: Közép-Kelet-Európa és Kína legmagasabb rangú politikusai, pénzügyi, gazdasági vezetői találkoztak ép itt. Vonultak a delegációk, bénult a város, sokkolódott a sajtó, özönlöttek a hírek. Aláírták, elindították, megindul, elkészült, átadták, átvették. Összeállításunkban Kína és a csúcstalálkozó szerepét igyekeztünk összefoglalni. 3 nap számos cikk - képeinkre kattintva és oldalainkon tallózhatnak a beszámolók között.

Hányan olvasnak bennünket?

Oldalainkat 1152 vendég böngészi

bav logo kicsi banner