Close

In memoriam… film a forradalomról

1956film001

A tankok lánctalpa megcsúszik, ha kockaköveket szórunk elé, hát mi adtunk neki. Bőven! És elneveztük perzsa szőnyegnek ezt – idézet a filmből, amely az eredeti szándékok szerint 1956. november 4-én került volna ki Magyarországról, hogy nemzetközi segélyszervezetek segítségét kérje. Korhű felvételekkel, eredeti képekkel készült dokumentumfilm a történtekről. A Magyarország lángokban – egy nép a szabadságért című alkotást a forradalom és szabadságharc napjaiban készítették Budapesten, 1956-ban. Hat forgatócsoport járta a főváros utcáit, a tervük az volt, hogy az elkészült filmet nemzetközi szervezetekhez juttatják el, segítségkérés gyanánt Magyarország számára. Ám a  film, az élet-halál napokban véletlenül fényt kapott. Nagyrésze megsemmisült, ami megmaradt, abból készült egy tartalmas, megrázó,korhű összefoglaló.  

A Magyarország lángokban című dokumentumfilm bevezetőjében bemutatja a magyar nemzetet, átfogó rövid képet ad hazánkról a honfoglalástól 1956-ig, majd az akkori eseményeket mutatja be részletesen. Segítségkérésnek szánták, összefoglalónak mindarról, ami hazánkban történik. Lelkes forgatócsoportok, filmművészeti főiskolások, magyarok és külfdöli diákok  járták a várost, körülbelül tízezer méter filmanyagot vettek fel. November 4-én reggel akarták eljuttatni Bécsbe, a Nemzetközi Vöröskereszthez és az Egyesült Nemzetek szervezeteihez „a külföld tárgyilagos informálása, segélyek és gyógyszerek kérése céljából” címen. Ám a hajnali ágyúszó és a rádió tragikus felhívásának pánikhangulatában, az előhívás közben valaki villanyt gyújtott – ezzel megsemmisítette az anyag egy részét.

Pár doboz menekült csak meg, amely két fiatal főiskolás életének kockáztatásával, hátizsákjukban került ki Ausztriába. Végül ez a hiányos anyag képezte a  gerincét a Magyarország lángokban-egy nép a szabdságáért című, az akkori Nyugat-Németországban elkészülő dokumentumfilmnek.

Mottója: Örök emlékül a magyar szabadságharc hőseinek és mártírjainak.

Magyarország lángokban – egy nép a szabadságért/ itt tekinhető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top