Close

Pénzcsap – on/off

bojargabor001

 Pénzügyi nagy támogatója visszalépett a Momentumtól – elzárta a pénzcsapot Bojár Gábor vállalkozó. Az ok a támogatásra a Momentum volt, és az ok a visszalépésre ugyancsak a Momentum volt. A jelenleg mindenkitől elzárkozó párt politikája, amely Bojár Gábor elvei ellen valónak tűnik. A pénz és a politika iszonya, vagy viszonya – pártok, pénzek, lehetőségek. Összeállításunkban ennek igyekszünk utánajárni. 

A Momentum csendes hivatalossággal jelentette be: a hír igaz – Bojár Gábor visszalépett – a tény pedig valós – nem képzelnek el jelenleg politikai partnereket politikájukhoz. Göncz Árpád unokája, Benedek Márton viszont a napokban jelentette be, visszatér Brüsszelből: a Momentum színeiben indul. A párt hivatalos álláspontja: a Momentum csak úgy fogad el adományokat, hogy előtte mindig nyilvánvalóvá teszi, az adományozó, bár szívesen meghallgatják a véleményét, semmilyen szinten nem befolyásolhatja a Momentum politikáját,

Bojár Gábor – vállalkozó, a Graphisoft alapítója, fizikus, vállalkozói tevékenységét a rendszerváltás előtt, 1982-ben kezdte, amikor megalapította a Graphisoft GMK-t. Ez egy CAD-szoftvereket fejlesztő céget, fő terméke az ArchiCAD, melyet az 1983-as müncheni, majd az 1984-es hannoveri számítástechnikai szakkiállításon mutattak be és 2016-ra világszerte 80 országban több mint 200 000 felhasználóval bír. Az ArchiCAD nagy eredménye az volt, hogy Kelet-Európában akkor elérhető kis teljesítményű asztali számítógépeken tett lehetővé olyan feladatokat, amire a nyugati versenytársak komoly számítástechnikai kapacitást vettek igénybe. Így vallott erről:a hátrány lett a legnagyobb előnyünk, hiszen az informatika evolúciója úgy alakult, hogy a személyi számítógépek sokkal komolyabb szerepet kaptak, mint az óriás számítógépek.”

A Bojár álom

 

Első komoly megrendelésüket az épülő Paksi Atomerőműtől kapták – a csőhálózat háromdimenziós modellezését végezték. A budapesti telephely 1998-ban épült meg Óbudán, az egykori gázgyár lepusztult tömbjeiből, neve Graphisoft Park. Itt később a Graphisoft mellett más technológiai cégek, például a Microsoft, az Apple, az SAP, a Servier, és az AMRI magyar fejlesztőrészlegei is megjelentek, így a telephely gazdaságilag az IT ipari parkká fejlődött.

 bojargabor003

A Bojár-álom: az emberek szeressenek a munkahelyükön lenni. Jó legyen idejönni – Graphisoft Park, Budapest 

2007-ben megalapította az Aquincum Institute of Technology (AIT-Budapest) magánegyetemet, mely elsősorban vállalkozással, IT-val, dizájnnal, matematikával kapcsolatos képzést kínál. Az egyetemen többségében amerikai egyetemi hallgatók tanulnak, akik féléves tanulmányi és kulturális programban vesznek részt (hasonlóan az európai Erasmus-programhoz). Az angol nyelvű kurzusokon való részvételre továbbá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök- és fizikushallgatói és pályázhatnak. 2013-ban az AIT megszervezéséért Bojár Gábor kiválósági díjban részesült.

Hazám-díj 2016

Díjai, elismerései: 1998. Gábor Dénes-díj.1999-ben a Wall Street Journal Europa a régió tíz legkiválóbb menedzsere közé sorolta.2002 A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje., 2007. az Ernst and Young Év üzletembere díja.Indoklás: „innovatív ugyanakkor emberközpontú vállalati kultúrája mellett példamutató, társadalmilag felelős személyiség, aki nemcsak saját vállalkozását virágoztatta fel, de rajta keresztül a szélesebb társadalom gazdasági színvonalát is növelni tudta”. 2013. Az Institute of International Education IIE Europe Award for Excellence díja az AIT-Budapest magánegyetem megszervezéséért. 2016. Megkapja a Hazám-díjat melyet a XXI. Század Társaság 2001. október 31-én alapított, értékőrző és értékteremtő életművek elismeréseként. A díjat József Attila Hazám című szonettsorozatának címéről nevezték el, sokak mellett  Szinetár Miklós, Esterházy Péter, Marton Éva, Fischer Iván, Kocsis Zoltán neve mellé került fel a tavalyi év során Bojár Gáboré.

A Berfolyás barométer szerint a 63-ik legbefolyásosabb ember, a magyar mecénások között pedig a második legbőkezűbb. ( a Béres család után )   

 0411bojargabor468

Az Év üzletembere díj átadása

Pártok és finanszírozások – jogszabályok 2017-ben

A magyar törvények nem tiltják és nem is támogatják ( pl. kedvezményekkel) a politikai szervezetek magán finanszírozását. Rendelkezni, viszont természetszerűleg rendelkeznek, bár bírálói szerint egy jól sikerült baráti társaság is alkalmas arra ma, hogy kampány támogatásban részesüljön. A 2013-as törvények értelmében ugyanis jár az 1 millió forint kampány pénz minden egyéni jelöltnek, aki el tud indulni a választásokon. Ez a párt kasszák számára is fontos, azt jelenti, hogy ha egy párt valamennyi körzetben indít jelöltet, 597 millió forint kampány támogatást kaphat. 

A  pártok működéséről és gazdálkodásáról, az 1989. évi XXXIII. törvény rendelkezik a következők szerint: a pártok társadalmi rendeltetése, hogy a népakarat kialakításához és kinyilvánításához, valamint a politikai életben való állampolgári részvételhez szervezeti kereteket nyújtsanak. Az Országgyűlés ezért az állampolgárok egyesülési szabadságának és politikai jogainak érvényesülése, valamint a társadalomban meglévő különböző érdekek és értékek demokratikus megjelenítésének és érvényesítésének előmozdítása érdekében a következő törvényt alkotja:

A jogszabály, mai napon (2017.10.10) hatályos állapota alapján: A párt vagyona és gazdálkodása 4. §27 (1)28 A párt vagyona a tagok által fizetett díjakból, a központi költségvetésből juttatott támogatásból, az állam által az 5. § alapján ingyenesen átadott ingatlanokból, magyar állampolgár természetes személyek vagyoni hozzájárulásaiból, végintézkedés alapján természetes személyek hagyatékából, a pártnak a 6. §-ban meghatározott gazdasági-vállalkozási tevékenységéből, illetve a párt által alapított egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság adózott nyereségéből képződik. (2) A párt részére – az (1) bekezdésben foglalt kivételektől eltekintve – jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet vagyoni hozzájárulást nem adhat, a párt jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el. (3) A párt vagyoni hozzájárulást más államtól nem fogadhat el. A párt külföldi szervezettől – jogi státusától függetlenül – és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el. A párt névtelen adományt nem fogadhat el; az ilyen adományt be kell fizetni a 8. § (1) bekezdésében meghatározott alapítvány céljaira.(5) Ha a párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles annak értékeléséről (értékének meghatározásáról) gondoskodni. Ha a párt a (2) és (3) bekezdésben foglalt szabályt megsértve tiltott, nem pénzbeli hozzájárulást fogadott el, annak értékét az Állami Számvevőszék állapítja meg.

bojargabor007

(2)31 A párt e törvény rendelkezései szerint támogatásra jogosult. A központi költségvetésről szóló törvényben a pártok támogatására fordítható összeg 25%-át – egyenlő arányban – az Országgyűlésben az országos listán mandátumot szerzett pártok között kell felosztani. A fennmaradó 75%-nak megfelelő összeg, az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult támogatásra az a párt, amely a szavazáson részt vett választók szavazatának 1%-át nem szerzi meg.
A törvény a pártok gazdálkodásáról is rendelkezett: 6. § (1)34 A párt a költségeinek fedezése és vagyonának gyarapítása érdekében a következő gazdasági-vállalkozási tevékenységeket folytathatja:a) politikai céljainak és tevékenységének megismertetése érdekében kiadványokat jelentethet meg és terjeszthet, a pártot szimbolizáló jelvényeket és más ilyen célú tárgyakat árusíthat, és pártrendezvényeket szervezhet; b) a tulajdonában álló ingatlanokat és ingókat díj ellenében hasznosíthatja és elidegenítheti. (2)35 A pártnak az (1) bekezdésben említett gazdasági-vállalkozási tevékenysége után társasági adót nem kell fizetnie. (3)36 A párt egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapíthat, azonban más gazdasági társaságban részesedést nem szerezhet. A párt a pénzeszközeit – részvényvásárlás kivételével – értékpapírba fektetheti. 8. §39 (1)40 Ha a párt kimondja feloszlását vagy a bíróság feloszlatja, megszünteti vagy megállapítja megszűnését, a hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyonát az Országgyűlés által létrehozott alapítvány tulajdonába kell adni. Az alapítvány részletes céljait és felhasználásának módját az Országgyűlés által kiküldött – az országos listán mandátumot szerzett pártok egy-egy képviselőjéből álló – bizottság dolgozza ki.

 

Felhasznált források: Wikipedia, netjogtar.hu

Fotók: MTI  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top