Close

A futó bukása

usainboltlent

 

A jamaicai váltó nem ért célba Londonban, az atlétikai vb-n. A 4X100-as döntőben a legendás futó Usain Bolt, óriásit bukott.  Izomgörcsre, a hideg időjárás okozta szervi okokra hivatkoztak, amikor a klasszis sérüléseiről beszéltek. Usain Bolt, a jamaicai futó legenda ép abbahagyni készült atlétikai pályafutását, amikor a szerencsétlen baleset történt.

A mindig is karizmatikus Bolt egy héten át, Londonban búcsúzott, többször is megerősítette: az utolsó világbajnoksága, utolsó eredményei, utolsó futásai. Visszavonul. Álma mindig az volt: legenda legyen, ahogy ő fogalmazta, olyasvalaki mint Mohamed Ali, vagy Pele. Pályafutása elején már sikerült is nevét a legeredményesebb sportolók közé írnia. Egy ideje a világ leggyorsabb embereként számon tratott sprinter, már 2002-ben, minden idők legfiatalabb aranyérmese volt, majd ő volt az első, aki juniorként 20 másodpercen belül futotta a 200 métert.  A felnőttek közé 2007-ben robbant be, először megdöntötte a 37 éve fennálló jamaicai rekordot, majd az oszakai világbajnokságon ezüstérmet szerzett 200 méteren Tyson Gay mögött. 2008 május 3-án 9,76 mp alatt futotta le a 100 métert, akkor ez volt a világ második legjobb ideje, a honfitárs Asafa Powell után. Három hét múlva 100 méteren pedig megdöntötte Powell világcsúcsát is egy 9,72 másodperces idővel. A pekingi olimpiára a 100 és a 200 méter fő favoritjaként érkezett. A 100 m-es döntőben 9,69-es idővel megdöntötte saját világcsúcsát is,  mégpedig úgy, hogy az utolsó métereket már biztos győztesként széttárt karokkal, boldogan és kioldódott cipőfűzővel tette meg.

usainboltjamaica001

Bolt itt még boldog, búcsúzó legendaként Londonban. Egy héten át ünnepelték a pályafutását abbahagyni szándékozó sprintert különböző eseményeken. Fotó: The Telegraph

Szívszorító búcsúnak tekinti a sportszakma a Bolttal Londonban történteket. A nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok világcsúcstartó, az ominózus váltó futásban a 3. helyen, viszonylag nagy hátrányban kapta meg a botot, láthatóan hihetetlen erőket kellett volna megmozgatnia a sikerhez. Körülbelül 20 méter után begörcsöltek izmai és hirtelen összeesett. Percekig feküdt a pályán, az egészségügyi csapat már kerekesszékben próbálta meg lehozni a pályáról, de végül nem fogadta el ezt a segítséget, inkább csapattársai által támogatva felkelt, majd lesántikált. 

Bolt, a doppingbotrányoktól sem mentes atlétikában így is tökéletes, példaértékű pályafutást tudhat magáénak. Legendává vált – ahogyan azt remélte,

Forrás: Wikpedia, The Telegraph 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top