Close

Az összes héber kéziratot hozzáférhetővé teszi interneten az Izraeli Nemzeti Könyvtár

Fotó: timesofisrael.com

A Jeruzsálemben működő Izraeli Nemzeti Könyvtár interneten hozzáférhetővé és kutathatóvá teszi a világ legnagyobb héber kéziratgyűjteményét – közölte a Háárec című újság honlapja augusztus 3-án.

A Ktiv, vagyis magyarul Kézirat nevű új weboldal célja a világon mindenütt fellelt és digitalizált, gyűjteményben őrzött héber nyelvű kéziratok egy helyre gyűjtése a nemzeti könyvtár égisze alatt.
A honlapon több tucat könyvtár, archívum és gyűjtemény kincsei lesznek elérhetők – hangsúlyozta Aviad Stollman, a könyvtár gyűjteményének vezetője a Háárecnek.
A jeruzsálemi könyvtárnak mintegy 85 ezer héber kézirata van, ezeket 40 országból gyűjtötték össze izraeli kutatók az utóbbi évtizedekben.
Ebből 10 ezer eredeti dokumentumot a könyvtárban őriznek, a többit mikrofilmen, fénymásolatban vagy digitalizált formában birtokolják, s ezekből 45 ezret máris feltöltöttek az új honlapra. A könyvtár gyűjteményében 4 millió fényképfelvételt is tartanak különböző kéziratokról, s mindennek az interneten elérhetővé tétele mintegy két évnyi további munkát igényel.
Ezeken túl mintegy 15 ezer héber nyelvű irat lehet magángyűjteményekben szerte a nagyvilágban, sokan őrzik például nagy- vagy dédszüleik kézzel írt héber dokumentumait, és nem is tudják annak értékét.
A héber kéziratgyűjteményt 1950-ben alapították Jeruzsálemben, és azóta számos országba, – köztük Magyarországra is – ellátogattak a kutatók, hogy mikrofilmen megszerezzék a fontosabb helyi anyagokat.
A csak kézírásos iratok internetes bemutatása nagyban meg fogja könnyíteni a kutatók munkáját az egész világon, és a zsidó kultúra megismerését is segíti, mert bepillantást enged olyan ritkaságokba is, mint a középkori zsidó vallási, filozófiai, csillagászati és tudományos művek vagy a héber nyelvű korabeli irodalom és naptárak.
A világhálós megjelenítéssel egy időben a könyvtár újabb erőfeszítéseket tesz arra is, hogy nemzetközi szerződésekkel tovább bővítse a világ más intézményeiben fellelhető anyagok elérhetőségét.
A Ktiv honlapot közösen indította és működteti az Izraeli Nemzeti Könyvtár és a Friedberg Zsidó Kéziratok Társasága, valamint támogatja a Jeruzsálemmel és az örökségvédelemmel foglalkozó minisztérium. A projektben részt vesz még a Ben-Zvi Intézet, a Zsidó Teológiai Szeminárium, a New York-i Nyilvános Könyvtár, a British Library, a Columbia Egyetem Könyvtára és az osztrák, francia és orosz nemzeti könyvtár is.

Shiri Zsuzsa / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top