Close

Francia elnökválasztás – Szakértő: új helyzetet teremtett a csütörtöki lövöldözés

Fotó: chicagotribune.com

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint teljesen új helyzetet teremtett az elnökválasztás véghajrája előtt, csütörtök este Párizsban történt lövöldözés.

Soós Eszter Petronella azt mondta, a várakozásokkal ellentétben nem volt kiemelt téma a kampányban a terrorizmus és a biztonság, a korrupción kívül más komoly ügy nem igazán került szóba.

A lövöldözés Marine Le Pennek, a Nemzeti Front vezetőjének „kedvező”, az ő napirendjébe illeszkedik – tette hozzá.
Egy egyelőre hivatalosan meg nem nevezett elkövető csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a párizsi Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. A belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint egy rendőr meghalt, két másik pedig súlyosan megsérült.

Franciaországban vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a centrista Emmanuel Macron korábbi gazdasági miniszter kapja majd a legtöbb voksot a szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt. Ha ők ketten jutnak be a május eleji második fordulóba, akkor a felmérések szerint Emmanuel Macron lesz a Francia Köztársaság következő elnöke.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top