Close

Horthy István emlékhely a RepTárban

1942. augusztus 20-án vitéz nagybányai Horthy István tartalékos főhadnagy hajnali 5 órakor startolt a huszonötödik bevetésére a keleti fronton. A felszállás után 300-400 méter magasan az éles fordulóban repülőgépe sebességet vesztve úgynevezett dugóhúzóba került és kis magasságból a földbe csapódott. A kormányzó-helyettes hősi halált halt az oroszországi Ilovszkoje mellett. A baleset után holttestét felravatalozták, hazaszállították majd a kenderesi családi kriptában helyezték örök nyugalomra.
Szolnokon 1943. április 18-án avatták fel Erdey Dezső szobrász Horthy főhadnagyot ábrázoló domborművét, a gabona Tárház falán. A háború befejezése után a leszedett reliefet habarccsal leöntötték, majd a Tárház pincéjében elrejtették. Az 1990-es évek elején a katonai repülőtérre szállították, ahol nyoma veszett. 2006. szeptember 29-én találták meg ismét a repülőtér területén, majd az emléktáblát 2009-ben ünnepélyes keretek között Lamos Imre dandártábornok nyújtotta át a város alpolgármesterének.
Vitéz nagybányai Horthy István, a magyar repülés és a vasút fejlődése érdekében végzett munkája előtt tisztelegve, a dombormű 2017. április 18-án került végleges kiállítási helyére, a RepTárba.

fotó: MTI Mészáros János

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top