Close

Jaj, de csúszik az a banán héj… megnyílik a Kálmán Imre Teátrum

moulenrougebp 1

Párizs leghíresebb lokálja, a Moulin Rouge 1889-ben nyílt meg, és a különleges, jellemzően erotikus, ám részben mégis magas művészi színvonalú varietéműsoraival a francia főváros kultikus helye. Sokan az itt bemutatott, korában botrányosnak tűnő tánc, a kánkán híre miatt voltak rá kíváncsiak, de azért tudnivaló, hogy fellépett e helyt például Edith Piaf, Maurice Chevalier, Yves Montand, Liza Minnelli, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra – de még La Toya Jackson is.

A párizsi mulató mintájára nyílt meg közel száz esztendeje a budapesti változat, a pesti Broadwayként ismert Nagymező utcában: ez is Moulin Rouge, azaz a Vörös Malom, ám ezen lokál valóságos múltjáról tudnivaló, hogy legalább annyi idős, mint a francia nagytestvér, de erről majd máskor.
A pesti Moulin a pesti éjszakai életnek ugyancsak meghatározó színhelye lett, bár tagadhatatlanul nem volt annyira színvonalas műsora, mint a párizsinak, igaz, kisebb is volt nála. Mindenesetre volt idő, amikor Nyugat-Európa országaiból is a csodájára jártak, merthogy itt a múlt század hatvanas éveiben, a kommunizmus szigorú erkölcsei is fellazulhattak, s a szocializmusban is engedtek bizonyos szintű meztelenkedést.

moulenrougebp 3
Ugyanakkor a színvonal itt sem volt alacsony, csak éppen a mi művészeink hiába voltak teljesítményükben odaillőek, mégsem kerültek a világ élvonalába, pedig Medveczky Ilonának vagy Cserháti Zsuzsának igazán ott lett volna a helye.
Valahol a rendszerváltozás környékén a lokálok ideje lejárt (itthon legalábbis, a külföldet nem ismerem), s miként korábban a Béke Kupola – a pesti Moulin is keresni kezdte a helyét, amit végül a jelek szerint önmagában talált meg: a Moulin visszatért eredeti helyéhez a Fővárosi Operettszínházhoz. (A két épület eredetileg egybetartozott: a Moulin helypénzt fizetett az Operettnek.

moulenrougebp 2
A héten meg is nyílik a Kálmán Imre Teátrum – a nyitódarab Kálmán Imre Riviéra girl című darabja lesz, ami a Csárdáskirálynő (itthon soha be nem mutatott) Broadway-változata.
Sylvia szerepében: Lévai Enikő

Mészáros Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top