Close

Japánba készül

osz ok

A magyar vaddisznó mehet Japánba
A Japánba irányuló magyar élelmiszeripari export bővítéséről és magyarországi japán autóipari beruházásokról tárgyalt kedden a távol-keleti szigetországban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki telefonon nyilatkozott az MTI-nek.

japan ok

Japán nemcsak a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon, de fontos és dimanikusan bővülő exportpiaca a magyar termékeknek, elsősorban a prémium termékeknek. Az olyan prémium cikkeknek, mint a Pick és a Herendi termékek, a második legjelentősebb piaca – húzta alá a miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter kétnapos látogatása második napján tárgyalt mások mellett Isige Hirojukival, a Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) elnökével, Jamamoto Juji mezőgazdasági, erdészeti és halászati miniszterrel és Isozaki Joszuke mezőgazdasági miniszterhelyettessel.

A miniszter úgy nyilatkozott, hogy a magyar baromfitermékek exportjának dinamikus bővülését „keresztülhúzta az európai madárinfluenza”. „Ezért megállapodtunk abban, hogy amint a magyar hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy a madárinfluenzán túllegyünk, nagyon rövid időn belül újra megnyitják a magyar baromfitermékek előtt a japán piacot” – mondta Szijjártó Péter.

Szintén megállapodás született arról, hogy a vonatkozó kétoldalú megállapodást újratárgyalják azzal a céllal, hogy a jövőben ilyen esetben csak az érintett megyére vonatkozóan kelljen beviteli tilalmat elrendelniük a japán hatóságoknak, ne pedig országos szinten.

Szijjártó Péter elmondta: a magyar mangalica hústermékek sikere Japánban alapja lehet a szintén vaddisznóhúsból készült prémium minőségű termékek exportjának. Látogatása keretében megállapodás született arról, hogy megindítják a magyar vaddisznóhús Japánba szállításához szükséges engedélyezési tárgyalásokat.

Rámutatott, hogy 2017-ben Japán lesz a budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) díszvendége, ezáltal a kétoldalú élelmiszeripari kapcsolatok újabb lendületet kaphatnak.

tömött ok

Forrás: MTI 2017. február

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top