Close

Mozogj télen is!

sport

Január 28-án, szombaton 10-17 óra között rendezik meg az idei Téli Sportágválasztót Budapesten, amelynek helyszíne ezúttal a Jégpalota lesz.

Az esemény sajtótájékoztatóján a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó dr. Kiss Gergely elmondta, az eseményen közel harminc téli sportág mutatkozik be, melyeket szakemberek segítségével térítésmentesen próbálhatnak ki az érdeklődők. A sportágválasztó szóvivője tájékoztatást adott arról is, hogy téli és nyári sportágak bajnokai, egykori és mai válogatott versenyzői, köztük olimpikonok is részt vesznek a szombati programban, ők példaképet jelenthetnek a kilátogatóknak.
A szintén olimpiai bajnok, korábbi öttusázó Fábián László elmondta: fontos, hogy a családok, a gyermekek és szüleik is megismerkedjenek újabb és újabb sportágakkal, a sportot élményként, játékként éljék meg. A tehetséges fiatalokra a szakemberek már itt felfigyelhetnek, felkarolhatják őket, elindulhat a kiválasztás, mellyel gyarapodhat a hazai utánpótlás; a legjobbak pedig idővel szintén példaképekké válhatnak. A sportvezető kifejtette azt is, hogy az esemény közel hozza az emberekhez a sportágakat, ami a 2024-es olimpia és paralimpia-rendezési pályázat, és az egy év múlva kezdődő pjongcsangi téli olimpia szempontjából is jelentős.
A 98-szoros jégkorong-válogatott Szuper Levente arra emlékezett vissza, amikor sportága még a Nyári Sportágáválasztókon mutatkozott be, majd amikor megszervezték az első téli eseményt, akkor érezték magukat igazán hazai pályán. A klasszis elmondta, hogy több korábbi és jelenlegi válogatott hokis is kilátogat a Jégpalotába, igaz, épp aznap játsszák a Magyar Kupa-döntőt. A 225-szörös válogatott Ladányi Balázsra azonban mindenképp számítani lehet. „A sportágválasztó egyik jelentősége abban rejlik, hogy a példaképeket oda lehet vinni a gyerekek elé” – mondta.
Az Európa-bajnok Heidum Bernadett az igen eredményes rövidpályás gyorskorcsolyázók képviseletében invitálta a sajtó képviselőin keresztül a résztvevőket. „Talán kevesen gondolják, de sportágunk Magyarországon az ötödik legsikeresebb, és ehhez a sikerhez az elmúlt időszakban a MOB is jelentős támogatást nyújtott.”
A magyar bajnok, orvos-egyetemista gyorskorcsolyázó Oláh Bence az élsport és a tanulás összeegyeztetéséről beszélt. „Napi kétszer négy órát töltök edzéssel, közben végzem az orvosi egyetemet, nagyon nagy összehangoltságra kell törekednem a napi beosztásomat illetően” – fejtette ki.
A megjelenő sportágak, szakképzett edzők segítségével, interaktív tevékenységekkel készülnek, amelyek készség- és képességfelméréstől kezdve a sportágválasztásig terjednek. Látványos bemutató eseményeken a havas-jeges sportok bajnokaival, kiválóságaival, s a jövő kiemelkedő reménységeivel lehetőség lesz a közös sportolásra is. A téli sportágválasztó rendezvényen találkozhatnak a látogatók: Liu Shaolin Sándor világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóval, Szuper Leventével 98-szoros jégkorong válogatottal, a curling sportág kétszeres világbajnokával, Kiss Zsolttal és Pulai Imre olimpiai bajnok kenusunkkal, aki már a víz jéggé fagyott változatán száguld szánkón és versenybobon.


A Téli Sportágválasztó rendezvényen bebizonyítják „vizes” bajnokaink, hogy a jég sem akadály számukra! Az eseményen találkozhatunk Gergely István kétszeres magyar olimpiai bajnok vízilabdázóval, Tóth Ildikó Európa-bajnok magyar válogatott vízilabdázóval, Gangl Edina Európa-bajnok magyar vízilabdázóval. A Magyar Kajak Kenu sport további kiválóságai többek között: Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó, Kárász Anna világbajnok kajakozó, U23 válogatottból pedig Havasi Gergely magyar bajnok, Varga Márk háromszoros magyar bajnok, Szeiler Máté háromszoros magyar bajnok, Apagyi Levente EB VII. helyezett Csontos Zsolt magyar bajnok sportolóink szeretnék bizonyítani, hogy megállják a helyüket havon és jégen egyaránt.
A Magyar Olimpiai Bizottság a Téli Sportágválasztó kiemelt támogatójaként, az eseményre a téli olimpiával kapcsolatos kvíz kérdésekkel készül, így a kiállítói helyszínen mindenki próbára teheti lexikális tudását is a téli sportok ismeretében. A szombati rendezvény támogatói a Decathlon, a Renault Budapest, a Szerencsejáték Zrt., a Generali Biztosító Zrt. és a Merkapt Zrt. is további érdekes játékos programokkal várják a látogatókat.
Az esemény fővédnöke: Dr. Szabó Tünde Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkára
A szervezők pecsételő-füzettel is szeretnék minél több sportág és kiállítói aktivitás meglátogatására ösztönözni a közönséget, mellyel nem csak élményeket, hanem az ajándéksorsolásoknak köszönhetően, értékes nyereményeket is hazavihetnek magukkal a látogatók.


A Jégpalota könnyen és gyorsan megközelíthető Újpest felől a Váci út vagy a Külső Szilágyi út irányából, illetve Budáról a Megyeri hídon keresztül. Az autóval érkezőket nagyszámú, ingyenes parkoló várja. A helyszín tömegközlekedéssel is számos módon elérhető (14-es villamossal, 20-as, 30-as, 122-es vagy 296-os busszal), leszállni minden esetben a Homoktövis utcai megállónál kell. A jégcsarnok címe: Budapest, IV. kerület Homoktövis u. 1.
A Téli Sportágválasztó, mint ahogy a Nagy Sportágválasztó rendezvények, díjmentesen látogatható, de a belépés regisztrációhoz kötött. Regisztráció a www.telisportagvalaszto.hu honlapon.
A sportágak és a szervezők 10 és 17 óra között várják a családokat és az egyéni látogatókat. A rendelkezésre álló 3600 m²-es jégfelületen kipróbálható, a centerpályán több alkalommal is bemutatót tartó, illetve a rendezvény megnyitójára egy külön attrakcióval készülő jégkorong és korcsolya szakágak (jégtánc, szinkronkorcsolya, műkorcsolya, gyorskorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya). A helyszín edzőpályáján találkozhatunk a bob, a jég-korfball – az U13-as csapat minitornát rendez, ez az országban egyedülálló -, a fakutya, a szánkó és a curling sportágakkal. A Jégpalota melletti területen mindenki tesztelheti magát alpesi síelésben, snowboardozásban, megismerhető lesz a biatlon, a sífutás de a téli extrémebb sportágakkal is meg lehet ismerkedni majd testközelből. A Téli Sportágválasztón mindenki számára kiderülhet, hogy mi is az asztali curling, asztali hoki, snowshredder, airborad, snowscooter! A kutyás sportágak sem fognak hiányozni, hiszen szinte a teljes szakági kínálat megjelenik, lesz kutyaszánhajtás/kutyafogathajtás, canicross (kutyás futás), bikejöring (kutyás terepkerékpározás). A helyszínen találkozhatunk a kajak-kenu, a sakk és motorsporttal is!
Nagy Sportágválasztó, fotó: Szalmás Péter/MOB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top