Close

Fontosabb szerepet játszik a féregnyúlvány az immunrendszer működésében, mint azt korábban feltételezték

A vastagbélhez csatlakozó féregnyúlvány (a képen balra). Forrás: independent.co.uk

A féregnyúlvány fontos szerepet játszik az immunrendszerben – állítják kutatók.

Régóta rejtély mi a célja a kicsi, vékony csatornának, amely a vastagbélhez csatlakozik. Kutatók új felfedezést tettek a szerv emberi testben betöltött szerepéről.
A féregnyúlvány (appendix) hajlamos fájdalmas gyulladásra, a vakbélgyulladásra és néha sebészetileg kell eltávolítani.
Általában értelmetlen, csökevényes szervnek tartják, de valójában tározóként szolgálhat a hasznos bélbaktériumoknak – az egyesült államokbeli Midwestern Egyetem kutatói szerint.
Heather Smith az egyetem kutatója 533 különböző emlős bélrendszerét és környezeti jellemzőit vizsgálta meg az appendix evolúciójával kapcsolatos kutatásuk részeként.
Néhány állatnak, beleértve főemlősöket, vombatokat és nyulakat, van féregnyúlványa, míg másoknak, mint például a kutyáknak és macskáknak nincs.
Megfigyelték, hogy az appendix 30 különböző alkalommal fejlődött ki eltérő fajokban, és csaknem soha nem tűnt el az evolúciós családfából ahol egyszer megjelent.
Azok az állatok, amelyek rendelkeznek féregnyúlvánnyal magasabb koncentrációjú limfoid szövettel bírnak a bélrendszerükben, ami fontos szerepet játszik az immunrendszerben – figyelték meg a szakemberek.
Ez a szövet serkentheti bizonyos típusú hasznos baktériumok növekedését, amelyek tárolhatók a féregnyúlványban, így az nem tűnik el, ha az állat hasmenéstől szenved – feltételezik a kutatók.
Smith elmondta, hogy azoknál az embereknél, akiknél eltávolították a féregnyúlványt, valamivel hosszabb időt vehet igénybe, hogy felgyógyuljanak a betegségből, különösen azoknál, akiknél a hasznos bélbaktériumokat kiöblítették.
Egy átlagos felnőtt féregnyúlványa 5 és 10 cm közötti, és körülbelül hat-nyolc milliméter átmérőjű.
Angliában évente közel 40 ezer ember kerül kórházba vakbélgyulladással, az appendix veszélyes duzzanatával.
Nem tisztázott mi okozza a fellángolást, de orvosok úgy vélik, hogy akkor következhet be, amikor a nyúlványba vezető nyílás bejárata el van torlaszolva.

http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/why-do-we-have-appendix-purpose-discovered-reason-scientists-does-gut-bacteria-midwestern-university-a7524086.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top