Close

Öntöttvas különlegességek Vácott

Vaszkó Ernő művészi öntöttvas gyűjteményéből nyílt kiállítás a váci Tragor Ignác Múzeumban.

Füzérmintás oszlopkályhák, neogótikus és csipkés burkolatú mesefigurás huzamkályhák, valamint öntöttvas kályhakülönlegességek egyaránt láthatóak az európai viszonylatban is egyik legjelentősebb öntöttvas gyűjteményként számon tartott kollekcióban. A gyűjtemény igazán értékes darabjait mostantól öt éven át a váci Tragor Ignác Múzeum – Pannónia Ház Kiállítóhelyén csodálhatja meg a nagyközönség
Százhuszonöt, a századfordulón a történelmi Magyarország legjelentősebb öntödéiben készült míves, ma is működőképes kályha adja a kiállítás jelentős részét. Mindezt művészi öntöttvas használati tárgyak egészítik ki. A kiállított tárgyak között láthatóak szecessziós mintázatú öntöttvas falikarok, kopogtatók, mozsarak, vasalók, vagy éppen horoszkópos mintázatú, bronzírozott öntöttvas dísztálak is.
2017 tavaszától a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum budapesti Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményében is láthatóak lesznek majd a gyenesdiási Vaszkó Ernő gyűjteményéből válogatott további öntöttvaskályhák és művészi öntöttvas tárgyak.
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a váci Tragor Ignác Múzeum szeretettel várja látogatóit a Pannónia Ház Kiállítóhelyen (Vác, Köztársaság út 19.). A kiállítás megtekinthető március 31-ig hétfő kivételével 10.00 – 17.00 óra között, április 1-től október 31-ig hétfő kivételével 10.00 – 18.00 óra között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top